Eskişehir Protestan Kilisesinde Yaşanan Olay: Emekli İlhan Önder, Pastöre Sert Bir Tokat Attı

Bu ne saygısızlık... Kilise pastörüne tokat attı

Eskişehir’de emekli olan ve 2 çocuk babası olan İlhan Önder (46), 30 Ekim tarihinde Odunpazarı’ndaki Protestan kilisesine gitti. Kiliseye giriş yaptıktan sonra Pazar ayini sırasında dolaşmaya başlayan Önder, bir süre sonra kilisenin pastörü Artun Tokatlı’nın (38) yanına giderek ona sert bir tokat attı. Kilisedeki diğer kişiler tarafından yakalanarak bir odada tutulan Önder, polis ekipleri çağrılarak gözaltına alındı. Ardından Terörle Mücadele Şubesi’ne götürülen Önder, işlemlerinin sonrasında din görevlisini kasten yaralama suçuyla adliyeye sevk edildi. Sulh ceza hâkimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Önder, daha sonra akli dengesinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Eskişehir Şehir Hastanesi Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri servisine yatırıldı.

İlhan Önder, sorgu sürecinde pastöre zarar vermek gibi bir niyetinin olmadığını ve hoşgörü testi yaptığını iddia ederek kendini savundu. Önder ifadesinde, Hıristiyanlığın hoşgörü dini olduğunu ve birisinin kendisine zarar verdiği durumda bile karşılık vermemesi gerektiğini, hatta yüzünü uzatması gerektiğini belirtti. Kötülük yapanların Hıristiyanlar tarafından ödüllendirileceği ve affedileceği söylemi üzerine heyecanlandığını ifade eden Önder, “Gerçekten ödül verilip verilmeyeceğini denemek için papaz Artun’un yüzüne tokat attım. Eğer gerçekten bu şahsa zarar vermek isteseydim, herkesin içinde yapmazdım. Zira kilisede daha çok zamanını geçiren bir anda yapardım” şeklinde konuştu.

Kilise adına konuşan pastör Artun Tokatlı ise olayın kendilerini oldukça üzdüğünü belirterek şunları söyledi: “Emniyet ve başsavcılık, bu konuyu oldukça hassas bir şekilde ele aldılar ve gerekli ilgiyi gösterdiler. Şahıs kiliseye girdiği andan itibaren garip bir davranış sergiliyordu. Dua sırasında Türkçe Fatiha duasını okudu ve baştan niyetli olduğunu gördük. Elimizden geldiğince dikkat etmeye çalıştık. Şahıs bana vurduktan sonra etkisiz hale getirdim. Bana vaftiz etmemi istedi. Ona, insanları vaftiz etmek için sürecin olduğunu ve önceden Hıristiyanlığı tanıması gerektiğini söyledim. Ancak bu durum onu mutlu etmedi ve daha sonra tekrar vurdu. Eskişehir, kiliseye karşı her zaman hoşgörülü ve saygılı bir yaklaşım sergileyen bir şehir ve bu nedenle olayı bireysel bir hadise olarak değerlendiriyoruz. Eskişehir Protestan Kilisesi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ibadethane statüsüne sahip nadir yerlerden biridir.”