Etimesgut’ta Trafik Kazası ve Hukuk Skandalı

Kaldırımdaki 2 kişinin ölümüne neden olmuştu: Alkollü sürücüye tahliye

Etimesgut’ta Yaşanan Trafik Kazası Hukuk Skandalına Yol Açtı

Etimesgut ilçesi 1’inci TBMM Caddesi’nde meydana gelen trajik bir kaza, adalet sistemini sorgulatmaya devam ediyor. 26 Şubat’ta, Mehmet Can Dandin’in kullandığı 06 AEG 869 plakalı araç, hız sınırını aşarak kaldırımda yürüyen Umut Can ve Ekin Sert’e çarptı. Maalesef, Can ve Sert hayatını kaybederken, sürücü Dandin ve yanındaki 3 arkadaşı olay yerinden kaçtı. Dandin, alkollü olduğu ve kavşakta ışık ihlali yaptığı belirlenince 2 gün sonra polise teslim oldu ve tutuklandı.

Dandin’in tahliyesi ise adalete olan güveni sorgulatan bir karar oldu. 22 Mayıs’ta, yaklaşık 3 ay sonra avukatının itirazıyla tahliye edilen Dandin, 500 bin lira teminat bedeli ödeyerek adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Ancak bu karar, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı ve hukuki açıdan çeşitli eleştirilere maruz kaldı.

İddianame hazırlanmadan tahliye edilen Dandin’e yönelik tepkiler ise dinmek bilmiyor. Dandin’in suçlu olduğu iddiaları, ölen Umut Can’ın annesi Hülya Can ve Ekin Sert’in eşi Gözde Sert tarafından da sert bir dille dile getiriliyor. Adaletin yerini bulması ve suçluların cezalarını almaları konusunda haklı bir beklenti ve talep ortaya konuluyor.

Soruşturma Süreci İle İlgili İtirazlar Sürüyor

Olayı yakından takip eden ailelerin avukatı Akıner Tosun, tahliye kararına yapılan itirazları şu şekilde açıklıyor: “Sulh Ceza Hakimliği’nin tahliyeye karar verme gerekçesi delillerin toplanmış olması. Delillerin toplanmış olması tek başına tahliye için yeterli değil. Olayın oluşunu incelediğimiz zaman da hız sınırını aşıyor. Bu bile bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması için tek başına yeterli bir sebep. Sanığın olay yerinde olan arkadaşları, daha öncesinde alkol aldıklarını dile getiriyorlar ve her ne kadar kendisi inkar etmiş olsa da arkadaşları sürücünün de alkollü olduğunu söylüyor. Olaydan önce sanık kırmızı ışıkta geçme, drift atma şeklinde trafik kurallarını ihlal eden çok sayıda harekette bulunuyor. Sanığın 3 adet kesinleşmiş cezası varken bu olaydan da tekrar tahliye edilmesi kamunun vicdanını rahatsız etmektedir.”

Meslektaşlarımız Umut Can ve Ekin Sert’in ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diler, adaletin sağlıklı bir şekilde tecelli edeceğine olan inancımızı koruruz. Tüm ailelerin acılarını paylaşıyor ve hukukun üstünlüğüne olan inancımızı yitirmiyoruz.