Ev Kadınlarının Yeteneklerini Sergilediği ‘YaptırYe’ Platformuyla İş Hayatına Adım Atıyorlar

Gelin-kaynana ‘yaptırıp yediriyor’

Türkiye’nin dört bir yanından ev kadınlarının yeteneklerini sergileyebilecekleri bir fırsat olan ‘YaptırYe’ platformu, genç gelin Zeynep Kuş tarafından hayata geçirildi. Pastacılık kursu ve evde yaptığı yemeklerle kendini geliştiren Yeter Kuş, kendi parasını kazanmak isteyen birçok ev kadınının olduğunu fark etti. Güzel yemek yapma yeteneği olan kadınların bir araya gelerek bir oluşum kurmasını isteyen Yeter Kuş, bu fikrini Zeynep Kuş ile paylaştı ve böylece ‘YaptırYe’ platformu ortaya çıktı. Platform aracılığıyla ev kadınları kendi mutfaklarında yaptıkları yemekleri satabiliyorlar.

Yeter Kuş, Kahramanmaraşlı bir kadın olarak okulu bırakıp 17 yaşında evlenmek zorunda kaldığını anlatıyor. Ailelerinden dolayı aşçılık hayalini gerçekleştirememiş olsa da sürekli yeni tarifler denemekten ve yemek yapmaktan hiç vazgeçmemiş. Ancak ev kadını olmanın getirdiği zorluklar ve çocuk büyütme telaşı nedeniyle dışarıda çalışmak pek mümkün olmamış. Bunun üzerine pastacılık kursuna gidip kendini geliştiren Yeter Kuş, kendi ayakları üzerinde durmak ve kendi parasını kazanmak isteğini hiçbir zaman kaybetmemiş.

Zeynep Kuş ise gelin olarak tanıştığı Yeter anneannesinin hikayesinden çok etkilenmiş. O da geçmişte Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü’nden mezun olmuş ve şu an bir şirkette müşteri ilişkileri bölümünde çalışmaktadır. Ancak Yeter Kuş’un hayalini gerçekleştirmek için harekete geçmek istemiştir. Yeter anne gibi birçok eli lezzetli ev kadını olduğunu bilen Zeynep Kuş, onların da kendi ayakları üzerinde durup para kazanma isteklerini gözlemlemiştir. Bu nedenle ‘YaptırYe’ platformunu hayata geçirerek ev kadınları için bir fırsat yaratmayı hedeflemiştir.

‘YaptırYe’ platformunun kurulmasının ardından ev kadınları arasında büyük ilgi gördüğünü belirten Zeynep Kuş, “İş hayatına dahil olma fırsatı bulamayan, eli lezzetli birçok kadın var. Onların kendi ayakları üzerinde durma ve para kazanma isteklerine yardımcı olmak istedik” diyor. Platform aracılığıyla kadınlar bir form doldurarak aşçı olarak kayıt olabiliyorlar. İşletme olarak temizlik sertifikası alma şartını belirleyen ‘YaptırYe’, aşçıların yaptığı yemeklerin temizlik ve lezzet konusunda belirli bir standartta olmasını sağlıyor. Müşteriler de sosyal medya veya internet sitesi üzerinden istedikleri yemekleri sipariş edebiliyorlar.

Zeynep Kuş, toplu siparişler aldıklarında kadınlar arasında görev paylaşımı yaptıklarını ifade ediyor. Örneğin 2 bin kişilik bir doğum günü siparişi aldıklarında, herkes en iyi yaptığı yemeği yaparak yardımcı oluyor. ‘YaptırYe’ platformuna farklı şehirlerden de katılmak isteyen birçok kadın olduğunu belirten Zeynep Kuş, İzmir ve Ankara gibi şehirlerde de bu sistemi yaygınlaştırmak istediklerini söylüyor.

Yeter Kuş ise “Uzun zamandır bu sektöre girmek istiyordum ancak aile yaşantısı ve çocuklar nedeniyle bu mümkün olmamıştı. Farkındayım ki benim gibi birçok insan var. Bunun üzerine çevremdeki herkesle konuşarak bir araya gelmeyi teklif ettim. Şimdi herkes kendi emeğiyle kendi parasını kazanıyor” diyor. Tencere yemeklerinin en çok tercih edildiğini belirten Yeter Kuş, bazen patlıcan yemeyen insanlara bile karnıyarık yaptırarak patlıcan sevgisi aşıladığını anlatıyor. Bu yıl üniversite sınavına girdiğini ve gastronomi bölümünü kazanmayı hedeflediğini de ekliyor. “Alaylı olarak iyi bir şef olunabileceğini düşünüyorum, ancak bu alanda eğitim almış insanlardan biri olmak istiyorum” diyor.