Evlilik öncesi eğitimi programı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2013 yılında hayata geçirilmiştir. Geçen 10 yıl içinde, Türkiye genelindeki 81 ilde, bu programa katılan 1 milyon 600 binden fazla kişiye eğitim verildi. Bu değerli eğitimler, bakanlığa bağlı olan psikologlar tarafından sunulmaktadır. Program kapsamında, “Hayat Arkadaşımı Nasıl Seçebilirim?”, “Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri”, “Evlilik Hukuku” ve “Evlilik ve Sağlık” gibi konular ele alınmaktadır.
Bakanlığa bağlı klinik psikolog Cansel Başak Türk tarafından İstanbul Bağcılar’da verilen bir derse katıldık. Kadınların derste dile getirdiği şikayetler ve kaygılar genellikle, “Eşim beni dinlemiyor”, “Ailesine çok düşkün” ve “Evlenince değişmesinden korkuyorum” gibi başlıklardan oluşuyordu. Erkeklerin evlilik dersine katılma nedenlerinin başında ise öfke kontrolü isteği yer almaktadır. 45 dakika süren derste, öğretmen öncelikle şiddetin sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik olduğunu belirtti ve psikolojik şiddetin hangi davranışları içerdiğini anlattı.
Eğitime katılanlar arasında nişanlı, sözlü, sevgili olan ve hatta evliliklerinin üzerinden birkaç saat geçmiş olan çiftler dahi bulunmaktadır. 2 yıllık birlikteliğin ardından evlenen Elif Bağcık-Eyüp Güzek çifti de eğitime katılanlar arasındaydı. Elif Bağcık Güzek, “Birçok sorunu aşarak buraya geldik. Eşimin ailesine olan çok bağlılığı sorunları aştıkça birbirimize daha da bağlandığımızı fark ettim. Şimdi ise sorunları daha kolay nasıl aşabileceğimiz konusunda tüyolar aldık” dedi. Eyüp Güzek ise “Öğretmen anlattıkça kendimizi gözden geçirme fırsatı buldum” şeklinde konuştu. Derse katılan Enver Üzer ise “Birkaç saat önce dünya evine girdik, ancak evliliğin bir başlangıç olduğunun farkındayız. Ailevi sıkıntılar ve akraba sorunlarının dışında bir problemimiz yok” derken eşi Güneş Çetin Üzer de “Bazı konularda biraz umursamaz olduğunu söyleyebilirim. Bu eğitimden sonra bazı şeyleri daha ciddiye almasını isterim” ifadelerini kullandı.
Evlilik öncesi eğitimlerin amacı, sağlıklı ailelerin oluşmasına katkı sağlamaktır. Klinik psikolog Cansel Başak Türk, verdiği eğitimlerle ilgili olarak, “Öncelikle evlilik kararı alan çiftleri bu sürece hazırlamayı hedefliyoruz. Ancak eğitimlere evli çiftler ve hatta bireysel olarak katılmak isteyen kişiler de katılabilir. Aile içi şiddet, boşanma, iletişim problemleri gibi konularla sıkça karşılaşıyoruz. Temel amaç, sorun yaşamadan sağlıklı aileler oluşturmak ve başlamadan önce olası sorunları önlemeye yardımcı olmaktır. Eğitimlere katılmak isteyen herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. İlgili oldukları sosyal hizmet merkezlerini arayarak veya ziyaret ederek eğitimlerimize katılabilirler.” şeklinde konuştu.