Fahiş Fiyat Artışları ve Mücadele Yöntemleri

Bakan Bolat anlattı... Fahiş fiyata ağır ceza geliyor

Fahiş Fiyat Artışlarıyla Mücadele Yolunda Yeni Adımlar Atılıyor

CNN Türk’te önceki akşam Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayan Bakan Ömer Bolat, fahiş fiyat artışlarına karşı alınacak tedbirleri açıkladı. Bakan Bolat, yapılan çalışmaları şu şekilde özetledi:

“Fahiş fiyat artışıyla mücadele etmek için cezaları arttıracağız. Bir çalışma yaptık. Yakın zamanda parlamentoya sevk edilecek. Fahiş fiyat artışına karşı alt sınır uygulaması 2020 yılında 10 bin TL’ydi. 2024 yılında 52 bin 500 TL oldu. Bizim teklifimiz bu alt sınırın 80 bin TL’ye çıkarılması. Kanunda üst sınır 100 bin TL’ydi, uygulamada 525 bin TL olmuştu. Bunu da 800 bin TL’ye çıkartacağız. Teklifimiz bu ama karar parlamentonun.

Stokçulukta ceza alt sınırı 100 bin TL’ydi. Şu anki uygulamamız 353 bin TL. Bunu da 800 bin TL’ye yükselteceğiz. Üst sınır ise kanunda 2 milyon TL, uygulamada 7 milyon 65 bin TL. Teklifimiz ise 11 milyon TL’ye çıkarılması. Geçici kapatma uygulaması da teklifimiz arasında. 15 güne yakın kapatma cezası talep ettik. Stokçularla amasız bir mücadele yapacağız. Kim müşteriyi kazıklamaya çalışıyorsa onu boykot etmek lazım.”

Fiyatlar Nasıl Denetleniyor?

Ticaret Bakanlığı denetim ekipleri market, toptancı ya da pazar yerlerine ani denetimler düzenliyor. Denetimlerde ürünlerin alış fiyatlarıyla satış fiyatları karşılaştırılıyor ve olası fahiş fiyat artışları inceleniyor. Eğer fiyat artışları haksız bulunursa Haksız Fiyat Kurulu tarafından cezai işlem uygulanıyor.

Tüketici Şikâyetlerini Bildirebilir

Tüketiciler, fahiş fiyat artışlarına karşı şikâyetlerini bakanlığa iletebilirler. Bakanlık, gelen şikâyetleri Alo 175 telefon hattı veya Haksız Fiyat Artışı- HFA mobil uygulaması üzerinden değerlendiriyor ve gereken önlemleri alıyor. Vatandaşlar, yüksek fiyatlar uygulayan işletmeleri şikâyet ederek bu konuda seslerini duyurabiliyorlar.