Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümünde Öğrenci Sayısında Dramatik Azalma

Eğitim fakültesinde boş amfi... 2 öğrenciye 17 hoca var

Aksaray Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü Öğrenci Sayısında Dramatik Düşüş Yaşanıyor

Aksaray Üniversitesi’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, eğitim fakültesi fen bilgisi öğretmenliği bölümünde 7 profesör, 7 doçent, 1 doktor ve 2 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 17 öğretim üyesi görev yapıyor. Ancak bu yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklanan tercih kılavuzunda 40 kişilik genel kontenjana sahip bu bölümü sadece 2 öğrenci tercih etti. Biri Türk diğeri Türkmenistanlı olan bu öğrenciler, bölümdeki akademisyen kadrosu ile geniş sınıflarda eğitim alıyor.

Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, bu durumu şu şekilde değerlendirdi: “Öğretmenlerin atanma süreçlerinde yaşadığı zorluklar nedeniyle öğrenciler artık öğretmen yetiştiren bölümleri tercih etmeyi doğru bulmuyor. Öğrenciler bu fakültede eğitim görmenin bir karşılığının olmayacağı fikrine sahip.”

Prof. Dr. Yılmaz, fen bilgisi öğretmenliği bölümünde yaşanan öğrenci azalmasının bölüm puanları ve kalitesini de olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, bölümdeki öğrenci sayısındaki düşüşün gelecek yıllarda bölümün kapanmasına kadar gidebileceğini sözlerine ekledi.

Öğrenci olarak bölümü tercih eden Çağrı ve Veli ise, az sayıda öğrenci olmanın kendileri için bir şans olduğunu belirttiler. Çağrı, “Mezun olduğumda daha az öğretmen adayı ile yarışacağım için bu durumu bir şans olarak değerlendiriyorum” derken, Veli ise “Sınıfta sayıca bu kadar az olmayı ben de beklemiyordum” dedi.

Eğitim uzmanı Salim Ünsal ise, eğitim fakültelerindeki doluluk oranlarını değerlendirerek, bu durumun eğitim fakültelerinin karşı karşıya kaldığı sorunları gösterdiğini ifade etti. Ünsal, geçen yıl eğitim fakültelerinin genel kontenjanının büyük bir kısmının dolmadığını belirterek, eğitim fakültelerindeki doluluk oranının düşüş gösterdiğini vurguladı.

Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş ise, eğitim fakültelerinin öğretmen yetiştirme alanındaki cazibesinin azaldığını belirterek, bu durumun öğrencilerin farklı kariyer seçeneklerine yönelmelerine neden olduğunu söyledi. Öğülmüş, öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda yapılan değişikliklerin eğitim fakültelerinin tercih edilme durumunu da etkilediğini ifade etti.