Furkan Güneş: İlaç Takip Sistemi İnovasyonu

Babaannesi ve dedesinden esinlenip bu sistemi geliştirdi: TIP öğrencisi Furkan'a TÜBİTAK'tan destek

Furkan Güneş: Akıllı İlaç Takip Sistemi Çözüm Sunuyor

Kovid-19 salgını sürecinde, ailesiyle birlikte yaşayan Furkan Güneş, babaannesinin ve dedesinin ilaçlarını düzenli kullanamadığını fark ederek dünyadaki genel bir soruna odaklandı. Çözüm için Atatürk Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı’ndaki akademisyenlerle bir araya gelen Güneş, “Pupill Health: Akıllı İlaç Takip Sistemi” projesini hayata geçirdi ve bu çalışması hem TÜBİTAK’tan birincilik ödülü hem de girişimcilik desteği aldı. Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun danışmanlığını yaptığı sistem, mobil uygulama aracılığıyla kullanıcıları uyarıyor.

Cep telefonlarına gelen alarmlarla ilaç kullanımını hatırlatan Pupill Health’in bir yıl içinde piyasaya sürülmesi planlanıyor. Güneş, Kovid-19 döneminde ailesinin yaşadığı zorlukları tecrübe ederek bu projeyi başlattığını belirtirken, dünya genelinde ilaç kullanımındaki sorunlara da dikkat çekti. Güneş, “Özellikle kullanılan ilaçların yüzde 50’sinin yanlış kullanıldığını ve her 10 hastadan birinin bu sebeple hastanelere başvurduğunu” söyledi.

Akıllı İlaç Takip Sistemi’nin, özellikle Alzheimer, demans ve kronik hastalıklara sahip olanların düzenli ilaç kullanımı gerektiren durumlarında etkili olduğunu vurgulayan Güneş, sistemin ilaç kullanımını takip ederek hastaların düzenli tedavi almalarını sağladığını, aynı zamanda bu verilerin hasta yakınları ve doktorlarla paylaşılabildiğini açıkladı. Bu sayede hasta yakınlarının ilaç takibi konusundaki yükünün hafifleyeceğini ve hekimlerin daha etkili tedavi planları oluşturabileceğini belirtti.

Ülke ekonomisine katkı sağlayarak ilaç israfını önlemeyi hedefleyen çalışmanın TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirilmesinin önemine değinen Güneş, “TÜBİTAK ile ortaklaşa yürüttüğümüz bu çalışma, ilaç takibi alanında kapsamlı bir çözüm sunuyor. Projemizin piyasaya sürülmesiyle, Türkiye ve uluslararası pazarda önemli bir konuma sahip olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.