Gazze ve Ukrayna’da Liderlik Gösteren Erdoğan

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Batı'ya net terör mesajı: PKK ile ilişki kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’deki İnsani Durumu Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi’nin düzenlediği basın toplantısında, NATO’nun oturumlarını, ikili görüşmelerini, Rusya-Ukrayna savaşını ve Gazze’deki insani trajediyi değerlendirdi. Erdoğan, Gazze’de yaşanan dramatik durumu vurgulayarak şunları belirtti: “Gazze’de 7 Ekim’den bu yana büyük bir katliam yaşanıyor. Çoğunluğu kadın ve çocuk olan 40 bine yakın masum insan İsrail’in saldırıları neticesinde hayatını kaybetti. Tüm temaslarımda, Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında süregiden mezalime dikkat çektim.”

Erdoğan, Gazze’de ateşkes ilanı ve barışın tesisi için Türkiye’nin inisiyatif almaya hazır olduğunu ifade ederek, “Türkiye olarak önce ateşkesin ilanı, sonra da kalıcı barışın temini için garantörlük dahil her türlü inisiyatifi almaya hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum” dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Uluslararası Mücadele

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının yıkıcı etkileri ve Türkiye’nin bu savaşın sona ermesi için çabalarını sürdürdüğünü belirtti. Erdoğan, “Ukrayna bağlamında alınan kararları gözden geçirdik, yeni somut adımlar üzerinde mutabık kaldık. Türkiye’nin yıkıcı etkilerini hissettiği bu savaşın sona ermesine yönelik gayretlerini devam ettirmektedir” şeklinde konuştu.

Erdoğan, bazı NATO müttefiklerinin terör örgütleri ile kurduğu ilişkilere de dikkat çekerek, “Bazı müttefiklerimizin, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD, YPG ile kurdukları ilişkiyi kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Müzakere ve Diplomasi Değerlendirmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO-Ukrayna Konseyi formatında gerçekleştirilen oturumu hatırlatarak, müzakerenin önemine vurgu yaptı. Erdoğan, “Diplomasinin dışlanmaması gerektiğini müzakerelerin teslim olmak anlamına gelmediğini vurgulayarak, Rusya-Ukrayna savaşında ilk günden beri ortaya koyduğumuz tavrı devam ettireceğiz” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun 2026 zirvesinin Türkiye’de düzenleneceği kararını değerlendirerek, “2026 zirvesinin İstanbul’da düzenlenmesi çok olası. Daha önce de zirveyi İstanbul’da yapmıştık, yine İstanbul’da böyle bir zirveyi yapar ve NATO ile birlikte selamımızı çakarız” açıklamasında bulundu.