Gazze’den Türkiye’ye Getirilen Savaş Mağdurları Sevinçle Karşılandı

Gazze’den geldiler... Ateş altından vatan toprağına

Gazze’de kalan Türk vatandaşlarının Refah Sınır Kapısı üzerinden çıkarılmaları için başlatılan diplomatik süreç devam ederken, Dışişleri Bakanlığı, aralarında Türk ve KKTC vatandaşlarının da bulunduğu 44 kişilik kafileyi Refah Sınır Kapısı’ndan geçerek Mısır’a ulaştırdı ve Türkiye’ye getirdi. Türk bayrağının dalgalanmasına sevinçle karşılanan bu savaş mağdurları, yakınları tarafından göz yaşlarıyla karşılandı. Dışişleri Bakanlığı, yaklaşık 60 hasta ve 40 refakatçinin tedavi amaçlı olarak Türkiye’ye getirilmesinin planlandığını duyurdu.

Savaş mağdurlarından biri olan 23 yaşındaki Kerem El Hüseyin, Gazze’nin yaşanılamaz bir bölgeye dönüştüğünü ve sürekli devam eden bombardımanlara şahit olduğunu belirtti. Türkiye’ye gelmeleri sırasında herkesin ellerinden geleni yaptığını ve Türkiye’ye şükrettiklerini söyledi. Gazze’den dönenler, sevinçle karşılandı. Ancak düğün yapmak için gittikleri sırada savaşın ortasında kalanlardan biri olan Refah-Ahmet Saydam, düğünlerinin iptal olduğunu ve çok zor bir dönem geçirdiklerini ifade etti.

Muhsine Alnacar ise Gazze’ye eşinin ailesini ziyaret için gittiği sırada savaşa tanıklık ettiğini ve üç gün sonra savaş başlamasıyla sınır kapısına gitmek zorunda kaldıklarını anlattı. İsrail’in kapıyı bombalamaya başlamasıyla valizlerini bıraktıklarını ve hemen kaçtıklarını ekledi. Muhammed Aknol ise erkek kardeşi ve yengesinin savaşta hayatını kaybettiğini ve yaklaşık 10 akrabasını kaybettiklerini belirtti. Gazze’deki durumun hiç iyi olmadığını ve her yerin bombalandığını ifade etti.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı, 87 Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC vatandaşı ile aile yakınlarından oluşan bir grubun daha Refah Sınır Kapısı’nı geçerek Mısır’a ulaştığını duyurdu. Bu grup da Kahire üzerinden Türkiye’ye getirilecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Gazze’de hayatta kalan masumlar için ateşkes çağrısı yaptı. Sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Gazze’de insanlığın ölüm, haksızlık, merhametsizlik, hukuksuzluk ve riyakârlığa karşı direndiğini ve on binlerce Filistinlinin şehit edildiğini unutmayacaklarını belirtti. Masumların hayatta kalması için ateşkes talep etti.