Gebze’deki Öğrenci Servis Kazasında Yaşananlar – Kusur Oranları Belirlendi

İhmaller zinciri! Kazada 4’ü öğrenci 5 kişi ölmüştü

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde meydana gelen trajik bir olayda, 9 Kasım 2021 tarihinde Mehmet Özdemir’in yönetimindeki 41 P 0860 plakalı öğrenci servis midibüsü, yolda yürüyen Birsen Giriş’e çarpıp kontrolünü kaybederek köprüden dereye uçtu. Bu korkunç kazada Birsen Giriş hayatını kaybederken, Mert Efe Akıllı, Esma Nur Avcı, Rabia Üst ve Ege Yılmaz adlı öğrenciler de maalesef hayatlarını kaybettiler ve 17 kişi yaralandı. Kazada ağır yaralanan sürücü Mehmet Özdemir’in sağ bacağı hastanede ameliyatla kesildi. Özdemir, “taksirle birden fazla kişinin ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla tutuklandı. Gebze 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sırasında, mağdurların avukatları, kamu kurum ve kuruluşlarındaki sorumluların ifadelerinin alınmasını ve suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Bu talep üzerine mahkeme heyeti, kusurun tespiti için dosyanın Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Adli Tıp Kurumu’nun raporu doğrultusunda, aracın 2004 model olduğu ve 2019 muayenesinde 700 bin kilometrenin üzerinde olduğu tespit edildi. Kaza anında aracın fren sisteminin tam olarak işlevsel olmaması nedeniyle aracın hızlandığı belirtildi. Ayrıca, aracı kullanan Mehmet Özdemir’in SRC (sürücü belgesi) ve psikoteknik belgelerinin olmadığı raporda yer aldı. Adli Tıp Kurumu Kimya İhtisas Dairesi’nin raporunda ise sürücünün uyuşturucu madde kullandığı tespit edildi.

Öğrencilerin ifadelerine göre, araç içindeki koltukların sallandığı ve emniyet kemerleri mekanizmalarının olmadığı belirtildi. Araç sahibi ve sürücüsü arasında anlaşma olduğu ve Mehmet Özdemir’in sürücü belgesi ile psikoteknik belgesini getirmesini istediği, ancak bu belgelere sahip olup olmadığı bilinmediği kaydedildi.

Rapor, turizm şirketinin kaza nedeniyle %50, servis sürücüsü Mehmet Özdemir’in %30, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul yönetimi ile %10, aracın ruhsat sahibi M.A.’nın %5 ve aracı kiralayan İ.A.’nın da %5 oranında kusurlu olduğunu ortaya koydu.