Gelişen Teknoloji ve Eğitimdeki Değişim: Öğrencilerin Fotoğraf Çekme Alışkanlığı

Okulda not almak tarihe karışıyor

Gelişen Teknoloji, Eğitim Süreçlerini Nasıl Etkiliyor?

Geçmişte eğitim öğretim süreçlerinde vazgeçilmez olan defter ve kalem, günümüzde teknolojinin etkisiyle yerini cep telefonlarına bırakıyor. Üniversite öğrencileri artık ders notu almak yerine fotoğraf çekmeyi tercih ediyor. Eğitimciler, bu durumun öğrenci davranışlarını değiştirdiğine dikkat çekiyor.

Gazi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naciye Aksoy, derslerde fotoğraf çeken öğrencilerin düşünce ve öğrenme sürecini olumsuz etkilediğini belirterek, “Tahtada yazılı olanın yazıyla zihnimize aktarılması o bilginin kalıcılığını artırıyor. Ayrıca odaklanmayı da sağlıyor. Fakat bu fotoğraflandığı zaman öğrencilerin zihninden de film şeridi gibi geçip giden bir şeye dönüşüyor” diyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Yıldız ise öğrencilerin okuma alışkanlıklarını kaybetmelerine dikkat çekerek, “Öğrenciler, artık ilgili kitabı veya ders içeriğini okuyup not almak yerine kulaklıklarını takıp ilgili yeri dinlemeyi tercih ediyorlar. Bu durum göz tembelliğine ve okuma hızlarının yavaşlamasına neden oluyor” ifadelerini kullanıyor.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erten Gökçe ise öğrencilerin eline kâğıt ve kalemi alarak not tutmasının bilgiye odaklanmayı kolaylaştırdığını vurgulayarak, “Albert Einstein ‘Eller zihnin anahtarıdır’ diyor. Telefonla çekilen görüntü, bilginin içselleştirilmesinin önüne geçer” şeklinde konuşuyor.

Öğretmenler, öğrencilerin teknolojiyi aşırı şekilde kullanmasının eğitim sürecine zarar verdiğini belirterek sosyal medyada şu ifadeleri paylaşıyor:

  • “Derste telefon kullanmaları yasak olduğu için ‘Hocam tahtanın fotoğrafını çekip bize atın’ diyorlar.”
  • “Kalem ve kâğıt sanki tarihe karışıyor. Not alma şekli değişiyor. Şahsen üzülüyorum.”
  • “Lisede telefonları topluyoruz da resmen yalvararak not aldırıyoruz. “