Gemlik Körfezi’nde Meydana Gelen Depremler Bölge Halkını Endişelendirdi

Deprem kendini hatırlattı

Marmara Denizi’nde bugün saat 10.42’de Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Bu deprem, Gemlik Körfezi’nde meydana geldi ve Bursa başta olmak üzere çevre iller, İstanbul ve İzmir’de de hissedildi. Yaklaşık 8.98 kilometre derinlikte gerçekleşen bu depremden sadece 3 dakika sonra yine Gemlik Körfezi’nde, bu sefer 4.5 büyüklüğünde başka bir deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, depremlerin ardından olumsuz bir durum tespit edilmedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, herhangi bir olumsuz durumun olmadığını belirterek, 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrası 4.5 büyüklüğünde 13 artçı deprem meydana geldiğini kaydetti.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, deprem nedeniyle 12 kişinin panik yaşadıkları için hastanelere başvurduğunu belirtti. Güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, depremden sonra bir oto tamirhanesindeki insanların paniğe kapılarak dışarı koştuğu, bir işyerinde çalışan 2 kişinin ise bilgisayarlarını bırakarak kaçtığı görüldü. Bir markette ise deprem nedeniyle ürünlerin raflardan düştüğü kaydedildi. Bu sırada panikle kaçan 2 kişi hafif şekilde yaralandı.

Mudanya Belediye Binası da depremden etkilendi ve bazı hasarlar meydana geldi. Riskli binalar arasında yer alan belediye binasındaki kolonlarda çatlaklar oluştu ve belediye çalışanları tahliye edildi. Teknik ekipler tarafından binada çalışmaların olduğu belirtildi. Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Trilye Mahallesi’nde bazı binalarda çatlaklar ve duvar yıkılmaları olduğunu söyledi.

İstanbul’da da deprem hissedildi ve İstanbullular aralarındaki iletişimi sağlayarak durumlarını öğrenmeye çalıştı. Bazı ilçelerde deprem sonrası insanların sokağa çıktığı görüldü. İstanbul Valisi Davut Gül, herhangi bir can ya da mal kaybının olmadığını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Gemlik depremiyle ilgili olarak depremin önemine değinerek, sürekli olarak bu konuda çalışma yapmanın gerekliliğini vurguladı.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik’te bulunan fay hattının güney kolunun tehlikeli bir bölge olduğunu belirtti ve önlem alınarak bu yerleşim alanının deprem direncinin artırılması gerektiğini ifade etti. Depremler konusunda uzman olan Prof. Dr. Okan Tüysüz ise bölgedeki diğer fay kollarına dikkat çekerek, 5.1 büyüklüğündeki depremin daha büyük bir depremi tetiklemeyeceğini söyledi.

Depremle ilgili bilgi kirliliği uyarısında bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, sosyal medyada yanlış bilgilerin yayıldığını belirtti. Android telefon kullanıcılarının depremden önce bildirim aldığı ve bu sistemin “Android Deprem Uyarı Sistemi” adı altında şu anda Türkiye’de aktif olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu sistem, deprem olduğu anda devreye girerek sarsıntının en yoğun olduğu bölgedeki kullanıcılara bildirim gönderiyor. Apple’ın iPhone’larında da benzer bir sistem bulunuyor ancak Gemlik depreminden önce iPhone kullanıcılarına bildirim gitmedi.