Her yıl dünyanın dört bir yanında, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak kutlanan Ekim ayı, aslında bir kutlama değil. Amacı, milyarlarca kadını meme kanseri konusunda bilgilendirmek ve kendi kendini muayene ederek erken teşhis sağlamaktır. Merve Oğuz gibi, düzenli meme muayeneleri yapan genç bir kadın, bu sayede hastalığını erken teşhis etti. Henüz çok genç olduğu için “Kanser değilimdir” diye düşündü, ancak muayeneleri aksatmaması belki de hayatını kurtardı. Merve Oğuz, yaşadıklarını şu şekilde anlattı: ‘Şüphe duyanlar birçok doktora gitmeli. Elle muayene çok önemli bir şey.’
Merve Oğuz’un tedavi sürecinde 3. evrede olduğunu belirten Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah İğci, “Tedaviye başladıktan sonra kemoterapi süresince gen testi de yaptık. Çünkü iki halasında meme kanseri öyküsü vardı. Şu anda her 8 kadından 1’inde meme kanseri görülüyor. 2000 yılından sonra tedavi seçenekleri çok arttı. Doğum yaşının geç olması, çevresel faktörler ve maruz kalınan kimyasallar, meme kanseri riskini artıran faktörler arasında yer alıyor. Ancak kimyasallarla ilgili net bir çalışma yok. Hastamızın durumu şu anda gayet iyi” dedi.
Hastalık süresince aynı yaşlarda ve meme kanseri olan birine internet üzerinden ulaşmaya çalıştığını belirten Merve Oğuz, “Onunla konuşmak, ona sorular sormak ve yol göstermesini istedim, ancak bulamadım. Genellikle daha yaşlı hastalar ile karşılaştım. Umarım bu röportajı okuyanlar, bazı sorularının cevaplarını buluyorlardır” dedi.
2009 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sol memede bir kitle olduğunu fark eden 3 çocuk annesi Leyla Sert, hastaneye gitti. Kistlerin her iki memede de olduğu ve kanser riski taşıdığı, bir yıl içinde tekrar kontrole gelmesi gerektiği söylenildi. Bir sonraki kontrolde meme kanseri teşhisi konuldu. Hastalığının son evrede olduğu belirlendi ve sol meme ameliyatla alındı. 6 aylık kemoterapi tedavisiyle kanseri yendi. Ancak 6 yıl sonra hastalık tekrarladı. Erken teşhis ve tedavinin ardından bir kez daha kanseri yendi.
İki kez kanseri yenen Leyla Sert, “2009 yılında, 4-5 ay ömrüm kaldığı söylendi. Doktor bana, ‘Eğer birlikte savaşırsak, bana bırakırsan; 6 ay ömrün uzayabilir’ dedi ve ameliyat gününü kararlaştırdık. 2015’in sonuna doğru kistler tekrar kansere dönmeye başladı. 2016 başında sağ mememden ameliyat oldum. 2 kere kanseri yendim. ‘4-5 aylık ömrün kaldı’ dediler, 14 senedir yaşıyorum” dedi.
Hastalığı yenebilmesinin sırrını yaşam sevinci olduğunu belirten Leyla Sert, “Hiçbir zaman hastalığınızı benimsemeyin. Paketli gıdalardan, stresten ve size ölecekmiş gibi bakan insanlardan uzak durun. Sevdiğim her şeyi bıraktım ama hayatı bırakmadım. Kanseri 2 kere yendim” dedi.