Genç Türk Mucitler, ‘RISE Challenge’ Yarışmasında Büyük Başarı Elde Ederek Yepyeni Kapılar Açıyor!

En parlak 100 öğrenciden altısı Türk

Dünya çapında her yıl düzenlenen ‘RISE for the World’ inisiyatifi tarafından organize edilen ‘Rise Challenge’ yarışmasının sonuçları açıklandı. Bu yıl, toplum sorunlarına duyarlı projelerle başvuru yapan 15-17 yaş arası gençlerin yer aldığı bir liste belirlendi. 170 farklı ülkeden yaklaşık 430 bin başvurunun yapıldığı yarışmada, Türkiye’den Alperen Konukbay, Demir Sonar, Deniz Küçükköse, Elanu Karakuş, Gülbin Atlı ve Yiğit Efe Nas isimli gençler, seçilenler arasında yer aldılar.

Bahçeşehir Koleji 12. sınıf öğrencileri, gösterdikleri çalışmalarla listeye girdikten sonra Stanford Üniversitesi tarafından tam burslu kabul edildiler. Gülbin Atlı, toprak kirliliği ve tarım ilaçlarının dozajını otomatik olarak ayarlayabilen bir damla sulama sistemi geliştirdi. Demir Sonar ise yanık iyileştirmesi üzerine yaptığı çalışmasıyla dikkatleri çekti. Elanu Karakuş ise güneş panelleri projesiyle takdir kazandı. Bu gençler, heyecanla yeni eğitimlerine başlamak için sabırsızlanıyorlar.

Gülbin Atlı, gece saat 03:00’te beklenmedik bir şekilde Stanford’a kabul edildiğini öğrendi. Makine mühendisliği okuyacak olan Atlı, bu bölümün çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal refah açısından hayati bir öneme sahip olduğunu düşünüyor. Demir Sonar da, hayallerimizi gerçeğe dönüştürmek elimizdedir. Biyomedikal Mühendislik bölümünde mühendislik becerilerini geliştirmek ve tıbbi alandaki gelişmelere yakından çalışma fırsatı bulmak istiyor. Yeni hedefi, ilaç ve tedavilerde erişilebilirliği artırmaya yönelik inovatif çözümler geliştirmektir. Elanu Karakuş ise gelecek eğitim yılında dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde eğitimine başlayacağı için heyecanlı. Mühendislik üzerine eğitim alarak dünyanın karşılaştığı problemlere teknik çözümler bulmayı ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmayı hedefliyor.

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi 12. sınıf öğrencisi Alperen Konukbay, işitme engelliler için geliştirdiği yapay zekâ tabanlı bir uygulama sayesinde dikkat çekti. Bu başarısıyla Oxford Üniversitesi’nde düzenlenecek özel bir etkinliğe davet edildi.

Alperen Konukbay, “Kelimelerin görsellerle eşleşmesini sağlayabilen bir uygulama geliştirdim. Projemin bir sonraki aşaması için Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler yaparak uygulamanın Eğitim Bilişim Ağı’yla entegrasyonunu hedefliyoruz. Böylece, Türkiye’de yaklaşık 150 bin işitme engelli öğrenciye EBA sistemi üzerinden ulaşmayı amaçlıyorum. Atatürk’ün ‘Sizleri bir kıvılcım olarak yolluyorum, alev olarak geri dönmelisiniz’ sözü benim hayat felsefemdir. ABD’de gerekli eğitimleri alıp Türkiye’de bunları hayata geçirmek ve insanların yaşamına katkı sağlamak istiyorum” dedi.

‘Rise Challenge’, Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt tarafından kurulan Schmidt Futures ve Oxford Üniversitesi’ndeki Rhodes Trust Vakfı tarafından destekleniyor ve her yıl düzenlenmektedir.