“Gıda Takviyelerinin Kontrolsüz Satışı Halk Sağlığını Tehdit Ediyor”

TEİS Başkanı Nurten Saydan uyardı: Hızlı zayıflama ölüm getiriyor

Gıda takviyesi adı altındaki ilaçların, internet, aktar, market gibi yerlerde kontrolsüz bir şekilde reklamı yapılarak satışa sunulması, halk sağlığına olumsuz etkiler doğurabilmektedir. Bu konuda Hürriyet’e konuşan Nurten Saydan, gıda takviyelerinin ismi ne olursa olsun, ürünlerin ilaç olmadığını göstermediğini belirtti. İlaçlar ve bitkisel ürünlerin, eczacıların uzmanlık alanına girdiğinin altını çizen Saydan, tablet, kapsül ve sıvı formundaki ürünlerin kontrol aşamalarının daha fazla olduğunu vurguladı. Bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından, doğru şekilde halka sunulmasının hayati derecede önemli olduğunu belirtti.

Saydan ayrıca, bu ürünlerin piyasada “tamamen bitkisel”, “doğal ürün”, “mucizevi çözüm” gibi reklamlarla satışının yapılmasının, halkın bilinçsizce ve yanlış bir şekilde ilaç, ürün veya bitki ekstresi kullanmasına neden olduğuna dikkat çekti. Bu tip ürünlerin mevcut hastalıkları iyileştirmediği gibi, ileride tedavisi mümkün olmayan sorunlara sebebiyet verebileceğini ifade etti. Yanlış kullanılan bitkisel ürünlerin, özellikle karaciğer gibi vücut organlarına zarar vererek, zehre dönüşebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Nurten Saydan, “Takviye edici gıda” gibi görünen ancak arkasında “bitkisel ilaç” olduğuyla pazarlanan ürünlerin, internet ortamında satışının durdurulması ve acil önlemlerin alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.