Burdur’un Gölhisar ilçesinde uzun zamandır yapılan yaprak kavurma, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde 1309 numarası ile 28 Nisan 2021 tarihinden itibaren koruma altına alındı. “Coğrafi İşaret tescili” alan bu yöresel lezzet, tescilin ardından ülke genelinde tanınmışlığı arttı ve talep her geçen gün artmaya devam etti. Ancak ilçede bu yemeği yapan son 2 işletmenin kalması, kavurmanın değerini daha da artırdı.
Gölhisar kavurması, kızgın saç tavada sadece 7 saniyede pişirilen bir yemek olarak bilinir. Bu hızlı pişirme süreci ve her zaman taze ve sıcak servis edilmesi, insanlarda merak uyandıran en önemli faktörler olarak görülmektedir. Bu lezzeti deneyen herkesin memnun kaldığı bilinmektedir.
Kavurmacılık mesleğini yaklaşık 36 yıldır icra eden Osman Kaya, bir yıl önce elde edilen coğrafi işaretin getirdiği gurur ve mutluluğu paylaşmaktadır. Kaya’ya göre, kavurmanın tescillenmesinden sonra işlerinin önemli ölçüde arttığı ve sürekli müşterilere yeni müşterilerin eklenmeye devam ettiği görülmektedir. Kavurmanın 7 saniyede piştiğini görenler, bu lezzetin şaşırtıcı olduğunu düşünmektedir. Sıcak servis edildiğinde ise memnuniyet daha da artmaktadır.
Gölhisar kavurması, sumaklı soğan, domates ve manda yoğurdu veya keçi yoğurdu ile servis edilmektedir. Kaya, geçmişte keçi etinden yapılan kavurmanın şu anda dana eti kullanılarak yapıldığını belirtmektedir. Etler yaprak şeklinde doğrandıktan sonra, kızgın yağ bulunan saç tavanın üzerine atılarak sadece 7 saniyede pişirilmekte ve sıcak bir şekilde servis edilmektedir. Gölhisar kavurmasının güncel fiyatı ise 120 Türk Lirasıdır.
Finike’den Gölhisar’a ticaret amacıyla gelen Hasan Özarslan, Gölhisar kavurmasını tatmak için buraya geldiğini belirtmektedir. Özarslan, lezzetin eşsiz olduğunu ve ustasının ellerine sağlık olduğunu ifade etmektedir. Muğlalı pazarcı Nurettin Karagöz ise Muğla’dan Gölhisar’a gelerek kavurma yemeden dönmemekte olduğunu söylemektedir. Bu kavurmayı denemek için geri döndüğünü ve ustasının ellerine sağlık dileklerini iletmektedir.