Göz Sağlığı ve Okul Başarısı İlişkisi

Miyop yaramaz yapıyor

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Baykara, Okul Başarısını Etkileyen Göz Problemlerine Dikkat Çekiyor

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Baykara, tahtayı okuyamayan öğrencilerin arkadaşlarından geri kalabileceğini ve bu durumun okul başarısını etkileyebileceğini vurgulayarak, okulların açılmasından önce öğrencilere mutlaka göz muayenesi yapılması gerektiğini söylüyor. Prof. Dr. Baykara, “Her yıl okullar açılmadan önce bir kez kontrol yapılmalı. Daha önce hiç muayene yapılmadıysa okula bu yıl başlayacak çocukların göz muayenesinin mutlaka yapılması gerekiyor. Eğer bir sorun mevcutsa yakından takip edilmeli. Göz sağlığı çocuğun okul başarısını çok etkiliyor.” dedi.

Prof. Dr. Baykara, 2 yılda 1500 öğrenciye göz taraması yaptıklarını belirterek, “Teşhisi konulmamış birçok çocuk gördük. Göz tembelliği, şaşılık ya da göz numarası ilerlemiş ama gözlüğü olmayan çocuklardı bunlar. Bir gözü tembel, diğeri normal olan çocuklarda 9-10 yaşına kadar önlem alınmalı. Çünkü hipermetropi özellikle bu yaş grubunda tek gözde varsa o gözün tembelliğine neden oluyor.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Baykara’nın vurguladığı gibi, göz problemleri özellikle çocukların okul başarısını etkileyebilir. Bu nedenle, okul öncesi dönemde ve okul başlamadan önce yapılacak göz muayeneleri, çocukların daha iyi eğitim almalarına yardımcı olabilir.