GTÜ’den Yeni Yara Örtüsü İnovasyonu

Pansuman değişimini ortadan kaldıran ‘yara örtüsü’ geliştiriliyor

GTÜ Mühendislik Fakültesi, Yeni Yara Örtüsü Geliştiriyor

GTÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Cansu Ülker Turan ve yüksek lisans öğrencisi Betül Özer, iş birliği ile ‘Kuersetin Yüklü Kitosan Nanopartikül İçeren Polivinil Alkol Esaslı Yara Örtüsü Üretimi’ adlı bir proje geliştirdi. Bu proje, ameliyat sonrası yaranın iyileşme sürecini hızlandırarak oluşabilecek komplikasyon ve enfeksiyon riskini azaltmayı hedefliyor.

Dr. Cansu Ülker Turan projeyi şu cümlelerle anlattı: “Ameliyat yaralarının iyileşme süreci uzun olabiliyor. Özellikle diyabet hastalarında bu süreç daha da uzayabiliyor ve yaralar kronikleşebiliyor. Yara iyileşme sürecinin uzaması enfeksiyon riskini de beraberinde getiriyor. Bu durumu önlemek için geleneksel pansuman yöntemlerine alternatif olacak şekilde bu projeyi geliştirdik.”

Bu yeni yara örtüsü, ameliyat sonrasında tek seferde uygulanabilecek ve pansuman değişimine gerek kalmadan kullanılabilecek. Turan, projenin gelecek adımlarını da şu şekilde açıkladı: “Kuersetin aktif bileşeninin nanoteknoloji ile entegre edilerek yara üzerinde kontrollü bir şekilde etkili olmasını hedefliyoruz. Bu yara örtüsü, yaranın devamlı şekilde tedavi edilmesini sağlayacak.”

Projenin destekçisi olan TÜBİTAK ile birlikte yapılan çalışmada, önümüzdeki aylarda yara örtüsünün uygulanabilirliği ve etkinliği test edilecek. Dr. Cansu Ülker Turan, “Hasta ameliyathaneden çıkmadan önce yarasının bu yeni ürünle kapatılması ve yaranın iyileşmesini sağlamak için bu yara örtüsünü tasarladık” dedi.