Gülistan Doku’nun Kayboluşu: Bulunmayan İzler ve Çelişkili Tutumlar

Gülistan Doku soruşturmasında dikkat çeken detaylar! Ailenin avukatı: Akıbetinin anlaşılacağı noktalarda kameralar bozuk, tutanaklar çelişkili

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinde kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra herhangi bir haber alınamadı. Ailesi, 6 Ocak’ta emniyet müdürlüğüne kayıp başvurusunda bulundu. Güvenlik güçleri, Doku’nun cep telefonunun sinyallerini takip ederek, 11.29’da Atatürk Mahallesi’ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiğini tespit etti. Ancak yol güzergahında bulunan kamera kayıtlarında Doku’nun araçtan nerede indiği belirlenemedi. Yapılan araştırmalar sonucunda, Gülistan Doku’nun cep telefonunun en son Uzunçayır Baraj Gölü’ndeki Sarı Saltuk Viyadüğü’nde sinyal verdiği ortaya çıktı. Ayrıca, viyadük üzerinden geçen bir aracın kamerasında, Doku’nun olduğu iddia edilen bir görüntü de tespit edildi.

Gülistan Doku’nun bulunması için çeşitli kurum ve kuruluşlar seferber oldu. Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in koordinasyonunda AFAD Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, büyükşehir belediyeleri, üniversiteler ve gönüllülerden oluşan 542 kişilik ekip, çeşitli araç ve ekipmanlarla arama çalışmalarına katıldı. Ancak tüm bu çabalara rağmen Doku’ya ait bir iz bulunamadığı için arama çalışmaları sonlandırıldı.

Kaybolmadan önce son görüştüğü kişi olduğu belirtilen Gülistan Doku’nun eski erkek arkadaşı olan Rusya doğumlu Zeinal A., yaklaşık 2 yıl sonra Antalya’nın Alanya ilçesinde gözaltına alındı. Zeinal A., ifadesinin ardından adli kontrolle serbest bırakıldı ve yurt dışına çıkma yasağı konuldu. Ayrıca, Zeinal A.’nın babası E.Y. hakkında da Doku ile ilgili kişisel bilgileri ifşa ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Mahkeme, E.Y.’yi kişisel verileri ele geçirip yaydığı suçundan 2,5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sosyal medya hesaplarında yapılan incelemelerde ise E.Y.’nin, 2018 yılında Rize Emniyet Müdürü Altuğ Verdi’yi şehit eden polis memuru İsmail Hakkı Saraçoğlu hakkında olumlu ifadeler kullandığı tespit edildi. Bu sebeple İçişleri Bakanlığı tarafından E.Y. polislik mesleğinden ihraç edildi. Tunceli Valiliği’nin önerisiyle göreve atanan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu ve İl Emniyet Müdürü Hakan Duman’ın Doku ailesine dosyanın tekrar inceleneceği belirtmesi, aileye umut oldu.

Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, videokameranın çalışmadığı noktalarda ve çelişkili emniyet tutanaklarında bir sorun olduğunu dile getirdi. “Gülistan’ın akıbetinin anlaşılacağı noktalarda ya kamera kayıtlarının bozuk olduğu ya da kayıt alınmadığı, ses kayıtlarının da bozuk olduğu” şeklinde konuşan Çimen, tutanakların birbirleriyle çeliştiğini ve Gülistan’ın akıbetine ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını ifade etti. Ayrıca, baş şüphelinin evine giriş yaptığına dair güvenlik kamerası kaydının bulunmasına rağmen, sonradan yapılan incelemede o gün için kayıtların bulunmadığını belirtti. Bu anlamda tutanakların çelişkili olması ve kamera kayıtlarının eksik olması, Gülistan’ın akıbetinin araştırılmasında büyük bir engel oluşturuyor.Ğ Gülistan’ın annesi ise, “Kızımı bana geri getirin. Adalet istiyoruz. Bütün toplumun desteğini bekliyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.