Hakan Fidan’dan İsrail’e Sert Tepki

Dışişleri Bakanı Fidan, İİT Yıllık Koordinasyon Toplantısı'nda konuştu: Netanyahu soykırım kampanyası yürütüyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, New York’ta gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bakanlar Düzeyindeki Yıllık Koordinasyon Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Fidan, geçtiğimiz yıl Filistin’de yaşanan insanlık dramı hakkında karanlık bir dönem yaşandığını belirterek, “Netanyahu’nun fanatik hükümeti, kendisine tanınan cezasızlıktan cesaret alarak Filistinli kardeşlerimize karşı alçakça bir soykırım kampanyası yürütüyor.” ifadelerini kullandı.

Fidan, İsrail’in saldırganlığının sadece Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e değil, şimdi Lübnan’a da genişlediğini vurgulayarak, “İsrail’in uluslararası hukuka tamamen aykırı olan soykırım politikalarına karşı gerekli cezai ve zorlayıcı tedbirlerin alınması zorunludur.” şeklinde konuştu.

Bakan Fidan, Türkiye’nin İsrail’e yönelik ticari kısıtlamalar getirdiğini hatırlatarak, Türkiye’nin Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı (UAD) nezdinde açılan davaya müdahil olma beyanını sunduğunu dile getirdi. Bu hamlenin diğer İİT üye devletlerini de Filistin meselesinde adalet arayışına destek olmaya teşvik edeceğini ifade etti.

Fidan, “bölgesel barış ve güvenlik için iki devletli çözüm” hedeflerine vurgu yaparak, Filistin Devleti’nin tanınmasının önemli bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, Filistin’in BM’ye tam üyelik sürecinin hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabından, Bakan Fidan’ın İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic Radman ile görüştüğünü duyurdu. Görüşmelere ilişkin detaylar paylaşılmazken, görüşmelere dair fotoğraflar da paylaşıldı. Ayrıca, Bakan Fidan, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu kapsamında Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya geldi.