Hakkari Belediye Başkanı Gözaltında

İçişleri Bakanlığı'nın görevden aldığı Sıddık Akış, hakim karşısında

‘Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış Gözaltına Alındı’

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM) seçilen Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, pazartesi sabahı Van’da bir yakının evinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Hakkari Valisi Ali Çelik ise İçişleri Bakanlığı kararıyla Belediye Başkan Vekili olarak atandı.

Akış’ın gözaltına alınmasının ardından, DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tirkayi’nin de aralarında olduğu partililer, kente gelen DBP Eş Genel başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile Van, Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş başkanlarının polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine belediye binası önünde oturma eylemi başlattı.

Oturma eylemi dün sonlandırılırken, kayyım atamasına karşı DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç ve CHP Sözcüsü Deniz Yücel ile milletvekilleri de kente geldi. Yapılmak istenen yürüyüş sonrası olaylar çıktı.

Hakkari’ye getirilen Akış ile 12 kişinin yargılandığı dava bugün görülmeye başlandı. Akış, 2014 yılından beri Hakkari 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Silahlı terör örgütünü yönetmek’, ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlarından yargılanıyor. Davanın en son duruşmasında savcı, Akış’ın ‘örgüt yöneticisi’ suçlamasıyla 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası almasını talep etti. Akış’ın adliyeye getirilmeden önce adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.