Hande Çinkitaş Davasında Adalet Arayışı

19 yıl süren davada skandal karar... Müebbet verildi serbest kaldı

2001 yılında İstanbul Kadıköy’de evinde başına çekiçle vurulup boğazı kesilmiş bir şekilde öldürülen 12 yaşındaki Hande Çinkitaş’ın annesi Handan Yılmazer, eski eşinin evinde kızının cansız bedenine ulaştı. Uzun süren hukuk mücadelesinin ardından baba Nezih Çinkitaş ve üvey anne Şehnaz Çinkitaş hakkında herhangi bir ceza verilmedi.

19 yıl sonra bir gelişme yaşandı:

Anadolu Adli Tıp Kurumu’nun yaptığı DNA incelemesi, bıçağın keskin ucunda baba Nezih Çinkitaş’ın DNA profilini ortaya çıkardı. Bu bulguyla birlikte Nezih Çinkitaş ve Şehnaz Çinkitaş, 19 yıl sonra Hande Çinkitaş’ın ölümünden sorumlu tutularak iddianame hazırlandı.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat eden Nezih ve Şehnaz Çinkitaş hakkında Anne Handan Yılmazer itirazda bulundu. İstinaf mahkemesi dosyayı tekrar inceledi ve sonuç olarak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi daha ağır bir ceza vererek Nezih Çinkitaş’ı ‘canavarca hisle veya eziyet çektirerek akrabasını öldürme’ suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Gelişmelerin ardından Yılmazer tepkisini şu şekilde dile getirdi:

“Polis ekiplerinden kızımın öldüğü haberi geldiğinde şok oldum. Mahkeme süreci, tutuklama ve serbest bırakma kararları beni derinden sarsarak adalet arayışımı sürdürmeme neden oldu. Adaletin yerine gelmesini istiyorum.”

Avukat Kocabey ise kararı eleştirerek şunları söyledi:

“12 yaşındaki bir kızın canavarca hislerle öldürüldüğü bir dosyada, babasına iyi hal indirimi verilmesi kabul edilemez. Mahkeme kararının hatalı olduğunu düşünüyorum.”