Harika Çocukları Destekleyen Yeni Yasa Yürürlüğe Girdi

24 yıl aradan sonra ‘Harika Çocuklar’ geliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Yeniden Harika Çocukları Destekleyecek!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, bakanlık bünyesindeki sanat birimleri ve kurumları ile Türkiye’nin geleceğindeki potansiyel yetenekleri destekleyeceklerini açıkladı. Ersoy, 6660 Sayılı ‘Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun’un yeniden hayata geçirileceğini belirtti.

Açıklamalara göre, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurumlar olan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, bu kanun kapsamında işbirliği yapacaklar. Yenilenen yasa ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki yetki dağılımı düzenlenecek ve devlet, Anadolu’nun dört bir yanındaki yetenekli çocukları keşfederek destekleyecek.

Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Enver Merallı yasanın detaylarını Hürriyet’e aktardı. Merallı, “Harika Çocuklar Yasası ile ilgili önemli adımlar atıyoruz. Üstün yetenekli çocuklara sağlanacak desteklerin detaylarını planlıyoruz. Çocukların eğitim süreçlerini yakından takip ederek gelişimlerine destek olacağız” dedi.

1956 yılında çıkarılan 6660 Sayılı Yasa ile yurtdışında eğitim görmeleri için özel yetenekli çocuklara devlet bursu sağlanmıştı. Ancak son 24 yılda bu destekten yararlanan çocuk olmamıştı. Güzel Sanatlarda Fevkalade İstidat Gösteren Çocukların Devlet Tarafından Yetiştirilmesi Hakkında Kanun kapsamında 1957-1968 yılları arasında 11 çocuğun yurtdışına gönderildiği biliniyor.

Harika Çocuklar projesiyle geleceğin sanat ve kültür alanında yetenekli bireyleri destekleyeceklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamaları, sanat dünyasında olumlu yankı buldu.