Hatay’da Umuda Yol Açan Günebakan Resimleriyle İnşa Edilen Direniş

‘Günebakanlar’la umuda yer açıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin en çok etkilediği şehir Hatay’dır. Hatay, yerle bir olmuş bir şehir ve yara sarma çalışmaları hala devam etmektedir. Hataylılar, zor koşullara rağmen hayata direnmeye çalışmaktadır. Çağla Köseoğlu adında bir Hataylı illüstratör, bu direnişe destek olmak amacıyla yıkılan binaların duvarlarına “umuda yer açılsın” sloganıyla günebakan resimleri çizmektedir.

Çağla Köseoğlu, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu bir sanatçıdır. Hatay Akademi Senfoni Orkestrası ve Onur Polat’ın “Hatay’ı renklendiriyoruz” çağrısının ardından kente gelmiş ve çalışmalarına burada başlamıştır. İlk olarak bir boş duvar bulduğunda çizim yapma fikri doğmuştur. Ayçiçeklerinin Maraş’ta çekilen fotoğrafı aklına gelmiş ve yıkılacak bir binanın duvarına çizim yapmaya karar vermiştir. Kendi ifadesine göre, bu çizimle mekanın anısına saygı göstermek ve enkazlar arasında umuda yer açmayı amaçlamıştır. Küçük bir kızın, kendi konteynerine bir çizim yapmasını istemesiyle daha da motivasyon kazanmış ve insanlara umut vermek ve enkazlar arasında yaşamın hala olduğunu vurgulamak istemiştir.

Peki, neden “günebakan” resimleri çizdiğine ilişkin soruya Köseoğlu şu yanıtı veriyor: “Doğduğum ve çocukluğumun geçtiği evler yıkıldı ve birçok insanın mezara dönüştü. Plansız bir yapılaşma sonucu zeytinliklerle dolu köylerde bu durum gerçekleşti. Arkadaşlarımıza, ailemize, dostlarımıza birçok yer mezar oldu. Rönesans Rezidans Cennet Bir Köşe deniliyordu bu bölge için. Burada bir zamanlar yaşam vardı ve yaşayan insanlar günebakanlardı. Bu durum benim için bir vefa borcu ve anma, hatırlama, hatırlatma anlamına geliyor. Evlerin mezara dönüşmesi çok ağırlaştırıcı bir durum. Bunu görmezden gelemeyiz, bu alanlardaki yaşamı hatırlamalı ve unutturmamalıyız. Aynı zamanda bu yıkımın ardında bir zamanlar yaşam olduğunu ve yine yeşerecek bir yaşamın olacağını bilmeliyiz. Umudumuz var. Ben çizim yaparken yaşayanları ve hikayelerini düşünüyorum. Eski Antakya’nın umudunu hissetmek ve insanlara bir miktar umut vermek istiyorum.”

Hataylılar Çağla Köseoğlu’nun çizdiği resimlere nasıl tepki veriyor? Köseoğlu’na göre, genel olarak çok olumlu tepkiler alıyor. Bir amca “her yeri boyama” şeklinde bir yorum yapmış. Başka bir amca, “tekrar eskisi gibi olur mu?” diye sormuş. Bir kız çocuğu ise fotoğrafını göndererek ne kadar mutlu olduğunu dile getirmiş. Bir kişi de kendi evinin duvarına resim yapılmasından mutlu olmuş. Bu resimlerin insanları mutlu ettiği ve umutlandırdığı söylenebilir. Köseoğlu, en etkilendiği tepkinin, zor zamanlar geçiren bir arkadaşının, çizimlerinden birini kullanarak “çiçeklerimi solundurmamam gerektiğini hatırlattığı” sözü olduğunu belirtiyor. Bu söz, Köseoğlu’nun amacını özetlemektedir.