Hava Sıcaklıklarının Artmasıyla Beraber Vatandaşlara Tedbirli Olma Çağrısı

6-10 derece daha sıcak

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, halkı bir hafta sürecek olan sıcak hava dalgasına karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı. Bakan Özhaseki, sosyal medya hesabından Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bugünden itibaren etkili olacak sıcak hava dalgasıyla ilgili uyarısını paylaştı. Uyarıda, “Doğu ve güneydoğu kesimlerimizde şu anda etkisini gösteren sıcak hava dalgasının, 13 Ağustos Pazar gününden itibaren diğer bölgelerimize de etkili olması bekleniyor. Önümüzdeki hafta boyunca İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da hava sıcaklığının mevsim normalleriyle kıyaslandığında 6 ila 10 derece daha yüksek seyredeceği tahmin ediliyor” denildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, hava sıcaklığının Ankara’da 33-38, İstanbul’da 28-29, İzmir’de 32-34, Kayseri’de 37-40, Adana’da 38-45 ve Mersin’de 36-43 derece arasında seyretmesi bekleniyor.

Bakan Özhaseki, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan verilere göre, pazar gününden itibaren bir hafta boyunca ülkemizi etkisi altına alacak olan sıcak havalara karşı vatandaşlarımızdan tedbirli olmalarını ve gereksiz yere dışarı çıkmamalarını önemle rica ediyorum.”

TÜRKİYE’nin eski İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, meteorolojik değerlendirmelere göre gerçek yüksek sıcaklıkların ağustos ayının ortasından sonra geleceğini söyleyerek, “Bu günleri özleyeceğiz” dedi. Prof. Dr. Birpınar, aşırı sıcakların denizlerdeki buharlaşmayı artırdığını ve bu durumun ani şiddetli yağışlara neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, Akdeniz çanağında ağustos ayında çok şiddetli hava olaylarına tanık olmanın normal olduğunu ve tedbirli olunması gerektiğini de hatırlattı.

Prof. Dr. Birpınar, İklim Merkezi’nin yayımladığı yeni bir rapora göre, temmuz ayında dünya yüzeyindeki insanların dörtte üçünü etkileyecek kadar ısınmanın meydana geldiğini ve 2 milyardan fazla kişinin iklim değişikliğinin neden olduğu sıcaklığı günlük olarak hissettiğini belirtti.

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Çakıcı, Türkiye’deki yüksek hava sıcaklarının tarımsal ürünlerin yanı sıra insanları da etkilediğini açıkladı. Dr. Çakıcı, yaz meyvelerinde güneş yanıkları oluştuğunu ve ürün miktarı ile kalitesinde düşüş yaşandığını ifade ederek, “Özellikle üzüm, şeftali ve kiraz gibi meyvelerde güneş yanıkları oluşuyor. Sıcak rüzgarlar da zarara neden oluyor. Kalitesi düşük meyveler, satışa sunulmadan önce meyve suyu olarak kullanılıyor.” dedi.