Havalimanlarında Güvenlik Düzenlemesi Yapılacak

Kurallar yeniden yazılıyor: Havalimanlarına Chicago kriterleri

Yasa Teklifiyle Havalimanlarındaki Güvenlik Uygulamaları Yeniden Düzenlenecek

Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması olan Chicago Sözleşmesi’ndeki şartlara uygun olarak havalimanlarındaki güvenlik uygulamaları ve denetimleri düzenleyen yasa teklifi, Kurban Bayramı sonrasında Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak.

Yasa teklifine göre şu değişiklikler yapılacak:

  1. Havaalanlarına ve hava araçlarına binen tüm yolcular ve yanlarındaki eşyaları ile teknik cihazları gerektiğinde el ile kontrol edilip aranacak.
  2. Yolcu, kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmezse havaalanı ve hava aracına alınmayacak.
  3. Havacılık güvenlik önlemleri, polisin gözetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından da uygulanacak.
  4. Özel güvenlik görevlileri, polis denetiminde, kişilerin üstünü, eşyalarını, bagajlarını, kargoyu ve mallarını teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile arayabilecek.
  5. Kontrol sırasında bagaj, kargo ve diğer mallar güvenlik endişesiyle açılabilir, aranabilir ve taşınması yasak olan nesneler emanete alınabilir.
  6. Uçakta işlenen suçlarda pilotun yetkili makamlara bilgi vermemesi halinde 20 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.
  7. Uçuş izni almadan veya Sivil Havacılık ya da mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında İHA-dron uçuran ve güvenlik güçlerince tespit edilen kişilere 60 bin lira ceza kesilecek.