Teklifle Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılacak
Yapılacak değişiklikle, Hayvanları Koruma Kanunu’nda bulunan amaçlar arasına “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi ekleniyor. Sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmalarda açık bir şekilde “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları tanımlanacak, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getiriliyor.
Hayvan bakımevlerinde yapılan düzenlemelerle birlikte, “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılması ve tereddütlere mahal verilmemesi amaçlanıyor. Ayrıca, hayvan bakımevi tanımı da Bakanlıktan izin alınarak kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis olarak değiştirilecek. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bakımevlerine toplanması ve rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olmaları sebebiyle, hayvana sahiplenmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere teşvik ve eş güdüm sağlanacak.
Hayvanların korunması amacıyla alınan idari tedbirler arasında, ötenazi işlemlerine ilişkin detaylar da yer alıyor. Ayrıca, sahipsiz hayvanların korunması ve sahiplendirilmesi için yürütülen çalışmalara odaklanan kurulların görevleri genişletilerek insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik sorunları belirlemek ve çözüm önerileri üretmek gibi yeni görevler veriliyor.
Düzenlemeyle birlikte, sahipli hayvanların terk edilmesi durumunda uygulanacak idari para cezaları artırılırken, belediyelerin sorumlulukları ve yükümlülükleri de detaylı olarak belirleniyor. Hayvan bakımevlerinin kurulması, sahipsiz hayvanların bakımının sağlanması ve sahiplendirilinceye kadar rehabilitasyonunun yapılması için belirlenen süre ve kaynak ayrılma zorunluluğu getiriliyor.
Özetle, Teklifin kabul edilmesine muhalif milletvekilleri tepki gösterirken, hayvanların korunması ve sahiplendirilmesine yönelik detaylı düzenlemelerin Kanun’da yapılması amaçlanıyor.