Hazal Kaya’nın Sosyal Medya Paylaşımı Sonucu Mahkeme Kararı: E.D. Beraat Etti

Mahkemeden Ümitcan’a ders gibi karar

Genç kadının Ümitcan Uygun hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle dava dosyası incelendi. Hazal Kaya’nın da benzer bir paylaşım yapmasıyla birlikte, Balıkesir’de yaşayan E.D. adlı genç kadın da aynı cümleleri kendi hesabında paylaştı. Ümitcan Uygun’un avukatı tarafından şikayet edilen E.D., Ankara 47. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.

E.D., savunmasında, “Suç içeren paylaşımı ben yaptım, fakat bu, son dönemde artan kadına yönelik şiddet haberlerinden etkilenerek yaptığım bir eylemdir. Hakaret niyetiyle yazmadım” dedi.

Mahkeme, 8 Haziran’da yapılan duruşmada E.D.’nin beraatına karar verdi. Gerekçeli kararda ise şu değerlendirme yapıldı: “Sanığın beyanında suç kastıyla hareket etmediği ifade edildi. Katılanın (Ümitcan Uygun) ismi, iki farklı cinayet olayına karışmıştır ve bu olaylar ülke genelinde büyük tepki çekmiştir. Sanığın yaptığı yorumun hakaret amacı taşımadığı ve müştekinin onur, şeref ve saygınlığını rencide etmek amacıyla hareket etmediği kabul edilmiştir.”

Ümitcan Uygun, Esra Hankulu cinayeti davasında “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aleyna Çakır’ın şüpheli ölümüne ilişkin ise savcılık soruşturması halen devam etmektedir.