Heybeliada Ruhban Okulu’nda Yeniden Faaliyetler Başlıyor!

Heybeliada Ruhban Okulu’nda açılış hazırlığı... Tadilat yapılıyor

Heybeliada Ruhban Okulu’nda Yeniden Faaliyetler Başlıyor!

Heybeliada Ruhban Okulu’nda uzun süredir devam eden restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor. Selanik’i ziyaret eden Patrik Bartholomeos’un Atina Haber Ajansı’na yaptığı açıklamaya göre, Ruhban Okulu’nun kısa süre içinde tekrar faaliyete geçeceğine dair büyük bir umut var.

Patrik Bartholomeos’un sözleri şöyle: “Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesi ile ilgili gayret hızla ilerliyor. Türkiye Eğitim Bakanı, okulumuzu ziyaret etti ve orada yetkili başrahip ile görüştü. Daha sonra, başrahip okuldan bir heyet ile birlikte Ankara’ya giderek temas ve diyaloğu sürdürdü. Önümüzdeki hafta ise Patrikhane’den kalabalık bir heyet başkente giderek teknik detayları görüşecek.”

Eğitim Bakanlığı yetkililerinden alınan emirle harekete geçildiğini belirten Bartholomeos, “Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesi hedefimize kısa sürede ulaşacağımıza dair son derece iyimserim. Okulumuzun faaliyete geçmesi için emir yukarıdan, Sayın Başkan Tayyip Erdoğan’dan verildi. Artık okulumuzun eşiğinde olduğumuza kesinlikle inanıyorum.” şeklinde konuştu.

1844 yılında faaliyete geçen Heybeliada Ruhban Okulu, 1971 yılında Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmıştı. Ortodoks din adamlarını yetiştirmek amacıyla kurulan okul, bugüne kadar birçok önemli ilahiyatçıyı mezun etmişti.

ABD ve AB’nin de desteklediği Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesi için Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yaptığı ziyaretler ve çalışmalar devam ediyor. Bakan Tekin, “Ruhban Okulu’nun açılması siyasi bir karar. Bize verilecek talimat doğrultusunda hazırlıklarımızı tamamlayarak okulu faaliyete geçirmeye hazırız” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise son aylarda konuyla ilgili hareketlilik gözlemlediklerini ancak henüz net bir talimat almadıklarını belirtti.