Hırvat Uyuşturucu Kartelinin Lideri İstanbul’da Yakalandı: Nenad Petrak’a Operasyon

Dünyanın aradığı uyuşturucu baronuna İstanbul’da böyle diz çöktürüldü

Eylül 2020’de Atlantik Okyanusu’nda bir yelkenli teknede 34 milyon Euro değerinde kokain ele geçirildi. Üç Hırvat vatandaşı ise gözaltına alındı. Soruşturmalarını ve bağlantılarını takiben yapılan araştırmalar, büyük bir küresel uyuşturucu karteline ulaştı. Bu kartel, Hırvatistan merkezli hareket ediyor olsa da, yönetimlerinin deşifre edilmesi uzun bir süreç gerektirecekti.

Kartelin lideri Nenad Petrak, Hırvatistan’da Solina Boks Kulübü ve ‘Boxing Promotion Salonu’ sahibidir. Ayrıca Zagrebli ‘Ersa Adriatic’ inşaat şirketinin yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmaktadır. Spor dünyasında tanınmış bir figür olan Petrak, ülkesinde saygı duyulan bir kişiydi. Henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen, uyuşturucu ile ilişkilendiği iddiaları sürekli olarak ortaya çıkıyordu.

Bu bağlantının ilk sinyali, kokainle yakalanan fitness eğitmeni Mejra D.’nin spor salonunda çalışmasıydı. Spor salonunda çalışan başka biri de aynı suçlamayla gözaltına alındı. Bu olaylar Hırvatistan’da büyük bir şok etkisi yarattı. Çocukların gitmekte olduğu spor salonlarında uyuşturucu satışı yapılması büyük öfkelere yol açtı. Yolsuzluk ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi (USKOK), İnterpol ile yaptıkları çalışmalarda Nenad Petrak’ın yakalandığı Atlantik’teki kokainle bağlantılı olduğunu ortaya koymuştu.

Yapılan araştırmalarda Nenad Petrak’ın Avrupa’nın en büyük uyuşturucu kartellerinden birinin lideri olduğuna dair kanıtlara ulaşıldı. Petrak’ın karteli, Güney Amerika’dan tonlarca kokain getiriyor ve tüm Avrupa’ya dağıtıyordu.

USKOK’a göre, Nenad Petrak’ın sağ kolu Jerko Radic’ti. Radic, 2010 yılında yakalanan Rijekalı uyuşturucu çetesinin üyesiydi ve cinayet ile uyuşturucu suçlarından hüküm giymişti. Petrak’ın Almanya ile yoğun bağlantıları olduğu ortaya çıktı çünkü en çok sevkiyat gerçekleştirdiği ülkelerden biri Almanya’ydı. Bu ülkedeki bağlantıları da tespit edildi. Petrak’ın uyuşturucu ağı, 9 farklı ülkede aktif olarak faaliyet gösteriyordu. Nenad Petrak’ın kartelinin üyelerinin adresleri ve kimlikleri belirlendikten sonra, Avrupa çapında “Adriatica Operasyonu” adı altında bir operasyon başlatıldı. Nenad Petrak kendisi baskın yapılan hiçbir operasyonda bulunmadı, ancak birçok adamı yakalandı ve hapse atıldı. Hakkında İnterpol tarafından kırmızı bülten yayınlandı, çünkü Petrak’ın Hırvatistan’da bir cinayete karıştığı anlaşıldı.

Nenad Petrak’ın Adriatica Operasyonu başladıktan sonra Hırvatistan’dan kaçtığı belirlendi. Türkiye’ye kaçtığı hakkında bazı bilgilere ulaşılınca Türk Emniyeti harekete geçti. İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube, İstihbarat Şube, Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde çalışma yürüttü. İnterpol tarafından sağlanan bilgilere dayanarak Nenad Petrak’ın İstanbul’a geldiği ve Üsküdar’da bir rezidansta kaldığı bilinmekteydi. Nenad Petrak’ın 2802 numaralı odada kaldığı tespit edildi ve “Kartel 2” adı verilen bir operasyon için karar alındı. Özel harekat polislerinin yardımıyla rezidansa baskın düzenlendi. Nenad Petrak, kaldığı odada yakalandı, kelepçelendi ve emniyete götürülmek üzere işlemler için alındı. Petrak’ın odasında yapılan aramalarda büyük miktarda para ele geçirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu operasyonu sosyal medya hesabından duyurarak, “Ülkemizi ulusal ve uluslararası düzeydeki organize suç örgütlerinden ve zehir tacirlerinden temizlemeye kararlıyız. Operasyonu gerçekleştiren cesur polislerimizi tebrik ediyorum. Dualar milletimizle birlikte. Allah sizi korusun. Uyuşturucu kaçakçıları ve organize suç örgütleriyle mücadelemiz kararlılıkla devam edecek” dedi.

İstanbul’da yakalanan Nenad Petrak, yakalanan 8. uyuşturucu baronu oldu. Daha önce ‘Kompanio Bello’ kartelinin lideri Dritan Rexhepi, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan “Reis” lakaplı Hakan Ayık ve adamları, “Boris” takma adlı Sırp asıllı Zeljko Bojanic, İsrail’de aranan Omre Oda, Karadağ merkezli Kavac çetesinin liderlerinden “Amiço” kod adlı Milan Vujotiç ve Sırp Skaljari çetesinin elebaşı Jovan Vukotiç de İstanbul’da yakalanmıştı.