“Hrant Dink Cinayeti Davasında Yargılamalar Tamamlandı, Ogün Samast Hakkında Dava Açıldı”

Samast ağır cezada yargılanacak... Azmettirici ve ‘büyük abi’yle dosyası birleşti

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yer alan bir dava, bazı kamu görevlilerinin cinayetten önce bilgilendirildiği ve görevlerini yerine getirmediği iddiasıyla açılmıştı. Yargılama sonucunda, bu şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı ve Ogün Samast hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan dava açıldı. Çünkü Ogün Samast, cinayeti işlediği sırasında reşit olmadığı için bu dava İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, kararında Yasin Hayal ve Erhan Tuncel gibi 11 sanığın bulunduğu dava ile İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava arasında bir bağlantı olduğu gerekçesiyle iki dosyanın birleştirilmesine karar verdi. Bu karara göre, tutuksuz sanık Ogün Samast, 6 Aralık 2023 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.

Ogün Samast hakkındaki iddianamede, Hrant Dink’in ailesi olan Arat, Delal, Hasrof, Rahil Dink ve Sera Dink Nazarıan “müşteki” olarak yer aldı. Ogün Samast ise “suça sürüklenen çocuk” olarak tanımlandı. İddianamede, terör örgütünün Hrant Dink cinayeti sonrası öncelikli olarak İstanbul İstihbarat Müdürlüğü’nü ele geçirdiği ve daha sonra bu şubeye dayanarak Ergenekon, Balyoz, Ayışığı, Askeri Casusluk, Cizre/Temizöz, Devrimci Karargâh, Tahşiye, Selam Tevhid, 17-25 Aralık operasyonları ve davaları, ardından da 15 Temmuz darbe girişimine yol açan süreci başlattığı belirtildi. İddianamede, Ogün Samast hakkında toplanan bazı delillerin, örgütün yöneticileri ve üyeleriyle belli bir bağlantısının olduğunu gösterdiği ifade edildi. Ancak, FETÖ/PYD silahlı terör örgütü üyeliğine dair somut bir kanıt elde edilemedi.

Hrant Dink cinayeti davası, Ogün Samast’ın olay tarihinde reşit olmadığı için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ayrıldı ve İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Samast, “tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme, Ogün Samast’ın olay tarihinde henüz 16 yaşında olduğunu ve 17 yaşını doldurmamış olduğunu göz önünde bulundurarak bu cezayı üçte bir oranında indirdi ve 21 yıl 5 ay hapis cezasına çevirdi. Ogün Samast, toplamda 16 yıl tutuklu kaldıktan sonra geçtiğimiz günlerde tahliye edildi.