Hrant Dink Cinayeti Hükümlüsü Ogün Samast’ın Tahliyesiyle İlgili Adalet Bakanlığı Açıklama Yaptı

Ogün Samast’a tahliye tartışması

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti hükümlüsü Ogün Samast’ın tahliye durumu ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Ogün Samast, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen yargılamanın ardından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yaşının küçük olması sebebiyle cezası TCK’nın 31. maddesi gereği 18 yıl hapse indirildi. Yasak silah taşıma suçundan aldığı ceza ile birlikte toplamda 22 yıl 10 ay hapis cezası kesinleşti. Hükümlünün, cezaevinde işlediği suçlar nedeniyle ek bir hapis cezası aldığı ve sonuç olarak 24 yıl 46 ay 43 gün hapis cezasının infazının 24 Ocak 2007 tarihinden itibaren başladığı belirtildi.

Denetimli serbestlik hakkının dolmasına rağmen Ogün Samast’ın bu haktan yararlanmadığı ifade edildi. Yapılan değerlendirmelerde, koşullu salıverilmeye uygun olmadığı sonucuna varılan hükümlünün, 15 Kasım 2023 tarihinde şartlı tahliye edildiği kaydedildi. Açık ceza infaz kurumuna ayrılma talebi 5 kez reddedilen Ogün Samast’ın, 7456 Sayılı Kanun’da yer alan düzenlemelerden faydalanmasının söz konusu olmadığı belirtildi. Ogün Samast’ın cezasının 5275 Sayılı Kanun’un genel hükümlerine göre infaz edildiği belirtildi.

Açıklamada Hrant Dink’in cinayetine karışan diğer sanıklar olan Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in durumu da ele alındı. Yasin Hayal’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve ek cezaları sonucunda koşullu salıverilme tarihinin 25 Temmuz 2047 olduğu ifade edildi. Diğer sanık Erhan Tuncel’in ise toplamda 96 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve koşullu salıverilme tarihinin 26 Temmuz 2040 olduğu belirtildi. Her iki hükümlünün cezalarının hala infaz edildiği ifade edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilleri, Ogün Samast’ın tahliyesine tepki gösterdi. Milletvekilleri, Ogün Samast’ın 17 yaşında olduğu dönemde planlayarak Hrant Dink’i öldürmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, emrin kim tarafından verildiği ve kimin yardım ettiği gibi soruların hala aydınlatılamadığına dikkat çekildi.

Özetle, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Ogün Samast’ın tahliyesi hakkında detaylı bir açıklama yaptı. Ogün Samast’ın cezasının infaz edildiği ve denetimli serbestlik hakkından yararlanmadığı belirtildi. Aynı açıklamada, Hrant Dink cinayetine karışan diğer sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in durumu da ele alındı. TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilleri ise Ogün Samast’ın tahliyesine tepki gösterdi ve cinayetin aydınlatılması için daha fazla adım atılması gerektiğini dile getirdi.