İHA’ların İsimleri: Yırtıcı Kuşlardan İlham Alınan Gelişmiş Teknolojiler

Güçleri isimlerinde gizli

YIRTICI KUŞLAR
İnsansız hava araçlarına (İHA) sık sık yırtıcı kuşların isimleri veriliyor. Aksungur İHA, TUSAŞ tarafından geliştirildi ve adını bir yırtıcı kuş türünden almaktadır. Togan isimli döner kanatlı gözcü İHA ise STM tarafından geliştirildi ve adını Kartalgiller ailesindeki bir başka yırtıcı kuşun isminden esinlenerek verildi. Asisguard savunma firmasının silahlı dron sistemi Songar’ın ismi ise eski Türkçe’den gelmektedir. Songar, eski Türkçe’de “Sungur, Şahin” anlamına gelir. Bu isim, hedeflere baskın yapma, avcılık ve Şahin gibi hareket etme özelliklerini yansıttığı için verilmiştir.

‘VECİHİ’DEN
TUSAŞ tarafından üretilen eğitim uçağı Hürkuş, Türkiye’nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi olan Türk pilot Vecihi Hürkuş’tan esinlenmiştir. T-625 Gökbey Genel Maksat helikopteri ise TUSAŞ tarafından üretilmiş olup, rengiyle uyumlu olarak “mavi gözlü bey” anlamına gelmektedir.

FETHEDEN
Havelsan tarafından üretilen insansız kara aracı Kapgan’ın ismi, Orhun Yazıtları’nda yer almaktadır. Aynı zamanda modern Türkçede “fethetmek” anlamına gelen Kapgan, İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı’nın ünlü hükümdarı Kapgan Kağan’dan esinlenmiştir.

KUM YIĞINI
Havelsan tarafından üretilen insansız kara aracı Barkan’ın ismi ise çöl ikliminin rüzgarlarıyla benzer bölgelerde biriken yarım ay şeklindeki kum yığınından gelmektedir.

İLK TÜRK AMİRAL
Havelsan’ın üzerinde çalıştığı kamikaze dalış yeteneğine sahip insansız deniz aracı Çaka, denizcilik tarihinde önemli bir figür olan Emir Çaka Bey’den ismini almaktadır. Çaka Bey, 1081 yılında ilk Türk donanmasını kurmuş ve ayrıca ilk Türk amirali olarak da bilinmektedir.

KATİL BALİNA
Roketsan’ın geliştirdiği Yeni Nesil Hafif Sınıf Torpido Orka, bir balina türünden ismini almaktadır. Orka, okyanus yunusları ailesinin en büyük üyesi olarak kabul edilen ve katil balina olarak da bilinen bir canlıdır. Orka isminin, bu terimi ilk kullananların Romalılar olduğu düşünülmektedir.

AĞIR TOPUZ
Aselsan’ın geliştirdiği hava ve füze savunma sistemi Gürz, ateşli silahların keşfedilmesinden önce savaşlarda kullanılan, sapı ağaç veya demir, kendisi de bakır veya tunçtan yapılan ağır bir topuz anlamına gelir.