İki Kardeşin Hayat Kurtaran Kemik İliği Nakli Hikayesi

Hindistan’dan Türkiye’ye ‘ilik’ köprüsü

Irak’ta dondurmacılık yapan Shamal Ahmed Yasin (35) ve eşi Eman Tarik Raouf’un (28) ilk çocukları Lina, yaklaşık 2 yaşında Akdeniz anemisi hastalığı teşhisi konuldu. Bir süre kan nakliyle tedavi edilen çocuklar, daha sonra ilik nakli için arayış içine girdi. Irak’taki çevrelerinden Hindistan’ı öneri aldılar, ancak aile Türkiye’ye gelmeye karar verdi. Nakil işlemi, Prof. Dr. Barış Malbora ve ekibi tarafından Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde başarıyla gerçekleştirildi.

Çocuk Hematoloji Uzmanı olan Prof. Dr. Barış Malbora, İstanbul’da gerçekleştirilen başarılı operasyonların detaylarını Hürriyet gazetesine anlattı. “Iraklı 2 kardeş Türkiye’ye geldikten sonra öncelikle aile içinde uyumlu bir verici aramaya başladık. Aile içinde uyumlu verici bulunamayınca TÜRKKÖK’te tarama yaptık. İlk olarak Omar için %90 uyumlu bir verici bulduk. Daha sonra, nakil öncesi taramalar devam ederken %100 uyumlu bir vericiye rastladık. Ardından aynı süreç Lina için de tekrarlandı. Türkiye’de uyumlu bir verici bulunamadığı için dünya genelindeki bankaları taradık ve Hindistan’dan bir vericiye ulaştık. Vericiden alınan kemik iliği özel bir kuryeyle ve uçakla Türkiye’ye getirildi. İki kardeşe de nakillerini sırayla 1 yıl içinde gerçekleştirdik” dedi.

Prof. Dr. Malbora, her yıl dünya genelinde çeşitli hastalıklar nedeniyle 50 bin kişiye kemik iliği nakli yapıldığını belirtti. Türkiye’de 2013 yılında kurulan TÜRKKÖK sayesinde birçok hasta kemik iliği nakliyle sağlığına kavuştu. Prof. Dr. Malbora, alıcı ve vericinin korunması ve bağışın maddi bir nitelik kazanmaması için dünya genelinde uygulanan kararlara göre alıcı ile vericinin 2 yıl boyunca tanışmamasının yasak olduğunu söyledi. Ancak bu sürenin sonrasında iki tarafın isteği doğrultusunda görüşebildiklerini ekledi.

Kemik iliği nakliyle sağlıklarına kavuşan çocukların annesi Eman Tarik Raouf, bağışçıya teşekkür etti. Baba Shamal Ahmed Yasin ise kendilerinin de bağışçı olmayı düşündüklerini ve isimlerini ve yaşlarını bilmedikleri vericilere minnettar olduklarını ifade etti.