Bakanlık, Kamuoyundaki Yanlış Algıları Düzelten Bir Paylaşım Yaptı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, resmi sosyal medya hesabından “İklim Kanunu Gerçekleri” başlıklı bir bilgilendirme paylaştı. Paylaşımda, yeni yasayla ilgili doğru sanılan 9 yanlış bilgi ve bunlara ilişkin resmi açıklamalar yer aldı.
Karbon Ayak İzi ve Özgürlükler İlişkisi Netleşti
Bakanlık, “Karbon ayak iziyle insanların özgürlükleri kısıtlanacak” iddiasını kesin bir dille reddetti. Açıklamada, “Karbon ayak izinin azaltılması yalnızca üretim yapan kuruluşları kapsar. Bireylerin anayasal haklarıyla hiçbir bağlantısı yoktur” denildi.
Karbon Vergisi ve Emisyon Ticareti Konusunda Açıklık
“Emisyon Ticareti Sistemi adı altında vatandaşlardan karbon vergisi alınacak” iddiasına yanıt veren Bakanlık, “Kanun teklifinde karbon vergisi bulunmuyor. Düzenleme yalnızca sanayi kaynaklı emisyonları kapsıyor” açıklamasını yaptı.
Tarım ve Hayvancılıkla İlgili Endişelere Yanıt
Bakanlık, “Tarım yasaklanacak, meyve ağaçlarına el konulacak” ve “Hayvancılık yasaklanacak, yapay et yedirilecek” iddialarını yalanladı. Açıklamada, “Kanunun temel amacı tarım arazilerini ve hayvancılığı iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korumaktır” ifadelerine yer verildi.
Paris Anlaşması ve Enerji Kullanımıyla İlgili Gerçekler
“Paris Anlaşması’nda küresel güçler tarım alanlarına el koyacak” iddiasına karşılık Bakanlık, “Türkiye, anlaşmayı kendi şartlarına göre imzaladı. 2021’den beri hiçbir kısıtlama olmadı” açıklamasını yaptı. “Kömür ve petrol kullanımı kalkacak” iddiası da “Yalnızca temiz enerji teşvik ediliyor, zorunluluk yok” sözleriyle çürütüldü.
Vatandaşlara Yönelik Yaptırım Olmadığı Vurgulandı
Bakanlık, “İklim değişikliği yoktur diyenlere ceza verilecek” ve “Vatandaş karbon ayak izine göre ceza ödeyecek” iddialarını da reddetti. Açıklamada, “Kanunda bireylere yönelik hiçbir ceza hükmü bulunmuyor” denildi.