İnfial Yaratan İstanbul Cinayeti: Ceza Sistemi Eleştirilerde

İnfial yaratan olaylarda gözler ceza infaz sisteminde


İstanbul Fatih’te Kadın Cinayeti: Suç Makinesi Serbest Bırakıldı

İstanbul Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in iki kadının kafasını keserek öldürmesi büyük infial yarattı. Olay, ceza infaz sistemindeki eksiklikleri bir kez daha gündeme getirdi. Çelik’in üç hastanede 5 psikiyatri kaydı olmasına rağmen salıverilmesi ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Çelik’in yüksek güvenlikli psikiyatri hastanelerine alınmak yerine salıverilmesi, toplumdaki suç makinesi haline gelmiş kişilerin tutuklanmak yerine serbest bırakılmasının eleştirilere neden olduğu belirtildi. Bu durum, polis Şeyda Yılmaz gibi kabarık sicili olan kişilerin ceza almadan kaldırılmasının kamu vicdanını zedeledi.

Cezaların ve infaz sisteminin etkinliğini sorgulayan hukukçular, şunları dile getirdi:

Caydırıcı Cezaların Etkin İnfazı Önemli

İstanbul Bilgi Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, “Suçtan caydıran, suçu önleyen ve iyi halli mahkumu topluma kazandıran cezaların ağırlığı değil, gerektiği gibi infaz edilmesidir. Herkes bilmelidir ki bir ceza verilirse kesinlikle infaz edilecektir” ifadelerini kullandı.

Sözüer, özellikle cinsel suçlar gibi ağır suçlar işleyen kişilerin elektronik kelepçe gibi teknik kontrol sistemlerinin kullanılması gerektiğini vurgulayarak, infaz sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Adil ve Islah Edici Bir Ceza Adaleti İçin Değişiklikler Şart

Ceza hukukçusu Prof. Devrim Güngör, ceza adalet sisteminde yapısal sorunlar olduğunu ve bu durumun suçla mücadelede yeterli caydırıcılığı sağlamadığını söyledi. Güngör, “Cezalar caydırıcı olmalı, infaz ise adil ve ıslah edici olmalıdır” dedi.