İngiliz Subay John Bennett ve Atatürk Vize Anıları

 İngiliz işgal subayı, Atatürk’le ilk karşılaşmasını anlattı: İlk görüşte gücünü anladım

İngiliz Subay John Godolphin Bennett’ın Mustafa Kemal Atatürk’e Vize Verme Anıları

John Godolphin Bennett, babasının İstanbul’da görev yapmış bir İngiliz memuru olduğunu ve yıllar sonra özel bir subay olarak işgal altındaki İstanbul’a geldiğini belirtiyor. Bennett, iyi Türkçe bilen birisi olarak Beyazıt’taki Harbiye Nezareti’nde irtibat subayı olarak görev aldı ve bu sırada Suriye’den dönen Mustafa Kemal Paşa ile tanışma fırsatı buldu.

Bennett, Mustafa Kemal’in Samsun’a gitmek için vize talebinin karşısında da yer aldı. Yıllar sonra tekrar ziyaret ettiği İstanbul’da gazeteci Nezih Uzel ile Üsküdar’daki Özbekler Tekkesi’nde buluşan Bennett, bu buluşmanın manidar olduğunu vurguluyor. Çünkü tekke, işgal altındayken Anadolu’daki Kuvayımilliye’ye destek verenlerin merkezi haline gelmişti.

Bennett, Mustafa Kemal’e verdiği vize ile ilgili anılarını şu şekilde aktarıyor: “Selanik’ten ilk geldiğimde Harbiye Nezareti’nde irtibat zabiti muavinliği yapıyordum. Mustafa Kemal’i ilk kez Erkân-ı Harp Reisi’nin dairesinde gördüm. İlk karşılaşmamızda onun büyük ve kuvvetli bir adam olduğunu anladım. Bir gün Padişah Vahideddin’in onayı ile vize talebi geldi. Ancak heyetin büyüklüğü ve içindeki önemli kişiler beni şüphelendirdi. Bunu rapor olarak beyan ettim ve aldığım cevap, ‘Padişah ona güveniyor, sen ver’ şeklindeydi.”

Atatürk’e vize verme sürecinde yaşadıklarını “Atatürk’e Nasıl Vize Verdim” adlı kitapta da anlatan Bennett, Mustafa Kemal’in “Sultan bana tamamen güvenmektedir” sözleri üzerine vize işlemlerini tamamladığını belirtiyor. Ancak beş hafta sonra Mustafa Kemal, Sultan tarafından kanun kaçağı ilan edildi.