İnşaat Malzemesi Sanayi İhracatında Eylül Ayında Artış, Ancak Yıllık Performansta Gerileme Yaşandı

İnşaat malzemesi ihracatı geriledi

İnşaat Malzemesi Sanayi İhracatı Eylül Ayında Arttı

Son rapora göre, inşaat malzemesi sanayi ihracatı eylül ayında bir önceki aya kıyasla yükseliş gösterdi. Ancak geçen yılın eylül ayına kıyasla ihracat performansı yüzde 9.2 düştü. Rapor, eylül ayında içeride yeni ekonomi politikaları ve sıkı para politikasının etkisinin daha belirgin hissedildiğini ve ihracat pazarlarında yavaşlama olduğunu gösteriyor. Aynı raporda, firmaların ihracatta yeni maliyetlere ve kur seviyelerine uyum sağlamaya çalıştığı belirtiliyor.

Rapor, inşaat malzemesi ihracatının eylül ayında bir önceki aya göre sınırlı bir artış göstererek toparlanma sürecine girdiğine dikkat çekiyor. İhracatın değer olarak bir önceki aya kıyasla 22 milyon dolar artarak 2.65 milyar dolara yükseldiği ifade ediliyor. Ancak eylül ayı ihracatı, değer olarak geçen yılın eylül ayına kıyasla yüzde 9.2 geride kaldı. İnşaat malzemesi ihracatı miktar olarak ise Eylül 2023’te 4.22 milyon tona yükseldi. Bu, bir önceki ağustos ayının 125 bin 167 ton üzerinde gerçekleşti. Miktar bazında, ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.4 düştü.

İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı da eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 artışla 0.63 dolar/kg olarak kaydedildi.

Yıllık inşaat malzemesi ihracatı, eylül ayı ihracat performansına bağlı olarak 29.59 milyar dolar olarak gerçekleşti. Eylül 2023 itibarıyla yıllık ihracat miktarı yüzde 23.8 azalarak 46.6 milyon tona düştü. Yıllık ortalama ihracat birim fiyatı ise yüzde 12.4 artarak 0.64 dolar/kg oldu.

Raporda, 2023 Eylül ayında inşaat malzemesi ithalatının 2022 Eylül ayına kıyasla yüzde 5.9 düşüşle 881 milyon dolara gerilediği belirtiliyor. İnşaat malzemeleri ithalatı miktar bazında da düşüş göstererek 323 bin 759 tona ulaştı. İthalat birim fiyatı ise Eylül 2023’te 2.72 dolar/kg seviyesine yükseldi.