Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), katalog suçlara aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 2 Ağustos Cuma günü Instagram’a erişim engeli getirdi. Kararın üzerinden 48 saat geçmesinin ardından BTK’nın mahkeme kararı getirip getirmeyeceği merak konusu haline geldi.
BTK’nın katalog suçlara ilişkin engelleme kararları için mahkeme kararı aranmazken, Instagram’ın yapabileceği tek şeyin idare mahkemesine kararın yürütmesinin durdurulması başvurusu olduğu öğrenildi. Ayrıca, Avrupa’da benzer durumlarda hızlı bir şekilde karar alındığına dikkat çekilerek, “İsteseler yarım saatte istediğimiz içerikleri kaldırıp, yeniden açılabilirler” denildi.
BTK Başkanı’nın 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Yasası’nın 8. maddesinde yer alan resen erişim engeli getirme yetkisi hakkında bilgi verilirken, bu yetkinin mahkeme kararı olmadan kullanılabileceği belirtildi. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu hükmü iptal ettiği için, yeni bir yasal düzenlemenin yapılması gerektiği ifade edildi.
Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün ise, katalog suçlara ilişkin içeriklerin kaldırılmaması durumunda BTK Başkanı’nın resen erişim engeli yetkisini kullanabileceğine dikkat çekti. Instagram temsilciliği ile devam eden müzakerelerde şimdilik bir sonuca varılamadığı ve “Senin değerlerin var, kutsalların var; benim yok mu? Verdiğimiz liste kaldırılmadıkça erişim engeli sürecek” denildi. Avrupa’da bu gibi durumlara hızlı yanıt veren Instagram’ın 3 gündür BTK talebini yerine getirmediği belirtilirken, “Listedeki hassasiyetlere uysunlar, yarım saatte açılırlar” ifadesi kullanıldı.