İnternette Suçlar ve Erişim Engeli

Instagram’la online zirve: Liste verildi

Bakan Uraloğlu: “Taleplerimizin Karşılanması Konusunda Olumlu Gelişmeler Bekliyoruz”

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz. Bugün bir ilerleme olacağını düşünmüyoruz.” dedi.

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Yasası’nın 8. maddesinde yer alan suçlarla ilgili BTK Başkanı’nın re’sen erişim engeli getirme yetkisi bulunduğunu belirtti. Instagram’a bu suçlarla ilgili yapılan paylaşımların BTK’nın uyarısına rağmen kaldırılmaması nedeniyle erişim engeli getirildi.

BTK, Atatürk’e hakaret, çocuk istismarı, fuhuş, kumar, uyuşturucu kullanımını teşvik gibi katalog suçları içeren bir liste sunarak, bu paylaşımların kaldırılması durumunda erişimin tekrar sağlanacağını bildirdi. Aksi takdirde erişim engelinin devam edeceğinin altını çizdi.

İnternette Yasak Olan Suçlar Nelerdir?

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Yasası’nın 8. maddesinde belirtilen suçlar arasında ‘intihara yönlendirme, çocuk istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama, Atatürk aleyhine işlenen suçlar’ yer almaktadır.