Irak ve Türkiye Arasında Gerçekleşen Üst Düzey Ziyarette ‘PKK ile Mücadele ve Toprak Bütünlüğü’ Ön Planda

Bakan Fidan’ın Irak ziyaretinin şifreleri

Irak ve Türkiye arasındaki ilişkilerde önemli bir ziyaret gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Merkezi hükümetine ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında verilen mesajlar da oldukça dikkat çekiciydi. Fidan, Irak’ın toprak bütünlüğünün ve güçlenmesinin Türkiye için son derece önemli olduğunu vurguladı. Türkiye, önümüzdeki seçimlerde Sünni grupları bir araya getirme amacıyla hareket ediyor. Fidan, Irak yetkililere, “Siyasi alanda sorunları çözmek ve birlik oluşturmak için size her türlü desteği vereceğiz” mesajını iletti. Türkmenlere de birlik ve Irak’ın toprak bütünlüğü içinde sorunların çözülmesi mesajını iletmeyi ihmal etmedi. Fidan, Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşit ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerin en önemli maddelerinden biri de PKK ile mücadele oldu. Fidan, muhataplarına ve diğer aktörlere, “Türkiye, PKK’nın Irak tarafından terör örgütü listesine konulmasını istiyor. Kalıcı ve hukuki adımlar atılmalı” dedi. Böylece Ankara’ya göre, Irak açık bir tavır alarak PKK’ya karşı mücadele etmeli. Fidan, Irak hükümetine, “PKK bir bölümünüzü kontrol ediyor, şehirlerin kontrolü ellerinde. Bu şekilde Irak güçlenemez” uyarısında bulundu. Irak’ın Türkiye’nin operasyonlarına karşı duyduğu endişeye ise “Güçlenmek ve toprak bütünlüğünüzü korumak için bu sorunu çözmelisiniz. Ya da biz size yardım edelim, birlikte yapalım” şeklinde yanıt verildi.

Görüşmelerde Irak tarafı, su sorununu da gündeme getirdi. İran, elinde bulunan 14 nehri ya başka yönlere yönlendiriyor ya da tarım alanlarında kullanıyor. Dışişleri Bakanı, “Biz su meselesi konusunda sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz” dedi. Sorunun çözümü ve su kaynaklarının geliştirilmesi için iki ülke arasında bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Fidan, Irak ve Türkiye arasındaki Kalkınma Yolu projesine destek verdiklerini, ancak terör bölgelerinden geçtiği için finansman konusunda zorluklar yaşandığını hatırlattı.

Fidan, Erbil’de IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştükten sonra teröre karşı işbirliği vurgusu yaptı. Ziyaretin ardından konuşan Fidan, “Terörle mücadelede daha yapacak çok işimiz var. Türkiye’de bu sorunu büyük ölçüde çözdük. Şu anda PKK terörü Irak topraklarında gizleniyor. Umuyoruz ki, bu virüsü Irak’tan hep birlikte temizleyeceğiz. Bağdat ve Erbil yönetimlerinin PKK terörünü temizleme konusunda kararlı olduğunu görüyoruz. Bu konuda kendilerine bütün desteği vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.