Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde toptancılık yapan esnaf İsmail Kuş, yaklaşık 4 yıl önce dükkanına gelen bir arkadaşının isteği üzerine minyatür ev yapmaya karar verdi. İlk olarak küçük, tek katlı köy evleri ve diğer minyatür yapılarla başlayan Kuş, yaptığı işin gerçekçiliğini artırmak için detaylara önem vermeye başladı. Oto tamirci dükkanındaki takvimden manavdaki masalara, binalardaki antenlerden kadraj dışındaki çöplere kadar her ayrıntıya özenle işledi. Kuş, yaptığı bir minyatürün ortalama 3-4 ay kadar sürdüğünü belirtti.
Evinde 18 Minyatür Bulunan İsmail Kuş, Diorama Sanatına Nasıl Başladığını Anlattı
İsmail Kuş, minyatürleri yapmaya arkadaşının çöp şiş isteğiyle başladığını belirterek, “İlk maketimi yaptım; takribi olarak bir 10-15 gün kadar sürdü. Küçüktü, bir katlı bir köy evi yaptım. Sonra ‘Ben bunun yanına başka bir şeyler de yapmam lazım’ dedim. Bir bakkal, nalbur, köy okulu, park, cami yaptım ama yaptıklarımı hep böyle kısa sürede yapıyordum. 10-15 günde bitiriyordum. Yaptıklarım çizgi film animasyonları gibiydi ama güzel tatlı şeylerdi” dedi.
“Bir Marangoza Gidiyorum, Hangi Aletler Kullanıyor Onlara Bakıyorum”
Minyatürlerin gerçeğini aratmamak için binalardan ve dükkanlardan ilham alan Kuş, detaylı çalışmalar yaparak eserlerine hayat veriyor. Kuş, konuyla ilgili olarak, “Mesela bir marangoz yapıyorum diyelim, mahallemizde bulunan bir marangoza gidiyorum. Onda hangi makineler kullanılıyor, hangi aletler kullanıyor onlara bakıyorum. Olmazsa hangi makineler kullanılıyor diye internetten yardım alıyorum” açıklamasında bulundu.
“Diorama Yaşanmışlıkları Ele Alıyor”
İsmail Kuş, yaptığı minyatürlerin diorama sanatına odaklandığını ve eserlerinde yaşanmışlıklara yer verdiğini vurgulayarak, “Diorama yaşanmışlıkları ele alıyor. Mesela bir yapıt için süreç 3-4 ay kadar sürüyor. O yapıtı yaparken bu yapıtla ilgili ya da o işle ilgili, ya da o mahalleyle, sokakla ilgili hangi anılarımız var? Bunları yansıtmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.
“Satışını Yapmıyorum, Sipariş Almıyorum”
Minyatürleri ticari amaçla yapmadığını belirten Kuş, “Ben buna bir sanat olarak bakıyorum. Ticari bir faaliyet olarak bakmıyorum. Atölyemin kapısını açınca bir sanat odasına girmiş gibi oluyorum” diyerek sanat anlayışını açıkladı. Kuş, eserlerini sadece sanatsal bir amaçla yaptığını ve ticari kaygı gütmediğini dile getirdi.
“Amacım İleride Bunun Müzesini Oluşturmak”
Minyatürlerini müzede sergileme amacı taşıdığını ifade eden Kuş, “Bunları yapan Türkiye’de çok az bulunuyor. Benim bir amacım var. Zaten o amaçla ilerliyorum. Hem bu kişilerin yaptıklarını alarak hem de kendi yaptıklarımla ileride bunun bir müzesini oluşturma amacım var” şeklinde hedeflerini paylaştı.
“Yeni Evlerde, Yeni Semtlerde Bir Hikaye Oluşmuyor”
Sosyal medyada aldığı geri dönüşlere değinen Kuş, eserlerinde eski mahallelerin ve şehirlerin yaşanmışlıklarını anlatmaya çalıştığını belirterek, “Yeni evlerde, yeni semtlerde bir hikaye olmuyor. Komşu komşusunu bile tanımıyor. Maalesef araba park sorunundan başka bir sorun olmuyor ama bu eski mahallelerimizde, eski şehirlerimizde her türlü yaşanmışlıkları ben bu yaptığım sanatla anlatmaya çalışıyorum” açıklamasında bulundu.