Isparta’da YKS Sınavında Kopya Çeken Aday Yakalandı

‘Yapay zekâ’lı kopyaya suçüstü

İSPARTA’DA YAPILAN YKS SINAVINDA KOPYA ÇEKMEK İSTEYEN ADAY YAKALANDI

Türkiye genelinde 8 Haziran’da gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda, Isparta’da M.E.E. isimli bir adayın, sınav salonunda kopya çekmek için düzenek kurduğu ortaya çıktı. M.E.E., sınav öncesi elektronik düzeneği ayakkabısının astarına yerleştirerek polis kontrolünü atlatmayı başardı. Ancak sınav sırasında kullandığı kopya sistemini polis fark etti ve suçüstü yakalandı.

KOPYA İÇİN KULLANILAN YÜKSEK TEKNOLOJİYLE YAKALANDILAR

M.E.E.’nin üzerinde yapılan aramada ‘router’ adı verilen internet bağlantısı sağlayan cihaz, kredi kartı şeklinde maskelenmiş cep telefonu, 3 kamera ve kulaklık ele geçirildi. M.E.E. ve arkadaşı A.B. gözaltına alındı. A.B. serbest bırakılırken, M.E.E. ‘Ölçme ve Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmet Kanunu’na muhalefet suçu kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi.

UZMANLARDAN KOPYA YENİLİĞİNE DAİR DEĞERLENDİRMELER

Yüksek teknolojinin sınavlardaki kopya girişimlerinde kullanılmasını değerlendiren Bilişim Uzmanı Osman Demircan, şunları söyledi: “ChatGPT, görselleri de algılayarak çözüm üretebilen bir sistem. Bu olayda kullanılan düzenek oldukça akıllıca tasarlanmış. Ancak ilerleyen yıllarda benzeri olayları engellemek için daha fazla tedbir alınması gerekebilir. Metal dedektörleri gibi ek güvenlik önlemleri alınmalı ve şüpheli davranışlar sergileyen kişiler daha detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir.”