İsrail ve Hamas: Ateşkes Müzakereleri Sonuçsuz Kalıyor

İsrail ne istediyse oldu... Müzakereler neden çöktü

İsrail-Hamas Ateşkes Görüşmeleri Çökmek Üzere

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde devam eden saldırılarına son verme ve Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelerin evlerine dönmesini sağlama çabaları kapsamında yürütülen ateşkes görüşmeleri, çözülmek üzere. ABD Başkanı Joe Biden’ın mayıs ayında duyurduğu ateşkes planının İsrail tarafından kabul edilmemesi, ABD’nin ‘silah sevkiyatı’ kozunu kullanamaması ve yaklaşan ABD Başkanlık Seçimleri, sonuçsuz kalan müzakerelerin arkasındaki temel faktörler arasında yer alıyor.

Son Müzakere Süreci

ABD, Mısır ve Katar’dan oluşan arabulucuların çağrısı üzerine, Gazze’de ateşkes ve esir takası için yapılan müzakerelerde ilerleme sağlanamamıştır. Hamas’ın, ABD Başkanı Joe Biden’ın 3 aşamalı ateşkes planını kabul etmesine rağmen, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sürekli yeni taleplerde bulunarak süreci tıkaması, görüşmelerin sonuçsuz kalmasına neden olmuştur.

Teklifte Değişenler Nelerdi

ABD Başkanı Joe Biden’ın önerisi olan üç aşamalı ateşkes planı, kalıcı ateşkesi, İsrail’in Gazze’den çekilmesini, rehinelerin serbest bırakılmasını, yerlerinden edilen Filistinlilerin dönüşünü, insani yardımların kesintisiz sağlanmasını ve Gazze’nin yeniden imarını içermekteydi. Ancak, İsrail’in ek koşullar talep etmesi sonucunda, ateşkes teklifi uygulanamamıştır.

Seçim Malzemesi Mi Oldu

ABD Başkanı Joe Biden ve Demokrat Partili yöneticiler, Gazze politikalarının Demokrat seçmen tepkisinden çekinmekteler. Demokrat partili Müslüman seçmenlerin protestoları ve Filistin yanlısı gösteriler, ABD’nin İsrail politikalarına yönelik eleştirilere neden olmaktadır. Washington yönetimi iç politikadaki baskılardan dolayı Gazze’de ateşkes konusunda adımlar atmaya çalışmaktadır.

Netanyahu’nun Amacı İşgal Mi

İsrail lideri Netanyahu’nun Gazze’de uzun süreli işgal hedeflediği öne sürülmektedir. Netanyahu’nun esir kurtarmak yerine, bölgeyi işgal etmeyi amaçladığı ifade edilmektedir. İsrail kamuoyunun bu duruma odaklanarak Netanyahu’ya muhalefet etmesi beklenmektedir.

Gazze’nin Çocukları Yetim Kaldı

Gazze’de devam eden saldırılar, çocukları en çok etkileyen grup haline getirmiştir. Son verilere göre 16 bin 500’den fazla çocuk hayatını kaybetmiş ve 19 binden fazla çocuk yetim kalmıştır. Uzmanlar, yetim çocuk sayısının aslında daha yüksek olduğunu belirtmekte ve bölgedeki kaosun çocukların psikolojisini olumsuz etkilediğini vurgulamaktadır.