İsrail’in Gazze’ye Ablukası Devam Ediyor: Yardımlar Yetersiz Kalıyor

BM isyan etti: Bu yardımlar ‘kırıntı’ gibi

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları üç haftadır devam ediyor ancak buna rağmen bölgeye giden yardımlar, abluka altında olan 2.3 milyon Filistinli’nin acil ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze’de durumun vahim olduğunu belirterek “Gazze’de temel hizmetler çökmek üzere. Kanalizasyonlar sokağa taşıyor” şeklinde tepkisini dile getirdi.

GAZZE’DE ÖLÜM TEHLİKESİ

Doğu Kudüs’te düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Lazzarini, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukanın etkisiyle daha fazla Filistinli’nin hayatını kaybedeceği konusunda uyarılarda bulundu. Gazze’deki insanların sadece bombalardan ve saldırılardan değil, aynı zamanda uygulanan kuşatmanın sonuçlarından da etkileneceğini belirten Lazzarini, “Gazze’deki insanlar ölüyor. Bir umut ışığı olan insani yardım malzemeleri birkaç kamyonla geçebilen Mısır sınırındaki Refah Kapısı, sokaktaki iki milyon insan için yetersiz.” dedi.

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ

Lazzarini, Gazze’deki ilaç, gıda ve su stoklarının tükendiğini ve hastalık riskinin giderek arttığını belirtti. İsrail’in Hamas’ın askeri amaçlarla kullanabileceği gerekçesiyle yakıt girişine izin vermediğini söyleyen Lazzarini, UNRWA’nın yakıt tüketimini büyük ölçüde kısıtlamak zorunda kaldığını ve yakıta ihtiyaç duyan su istasyonları, fırınlar ve hastanelerin yoğun bakım üniteleri gibi hayati yerler arasında seçim yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

GEÇEN HAFTA 84 KAMYON GİRDİ

Dün 10 yabancı doktorun bulunduğu sağlık heyetiyle birlikte 10 kamyon daha su, gıda ve ilaç gibi yardımlar Gazze’ye ulaştı. Ancak bölgeye geçiş izni verilen geçen haftadan beri sadece 84 kamyonun ulaşması yetkilileri endişelendirdi. BM yetkilileri, Gazze’ye en az 100 yardım kamyonunun günlük olarak girmesi gerektiğini daha önce bildirmişti.