İstanbul Barajlarındaki Suyun Azalması Endişe Veriyor

İstanbul’da ‘su’ alarmı: Halı ve araba yıkamayın

İstanbul’un barajları, kurak bir yaz mevsiminden sonra endişe verici bir durumda. Pabuçdere ve Büyükçekmece barajları neredeyse tamamen su kaybetmiş durumda. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) son verilerine göre, Alibey Barajı %13, Büyükçekmece Barajı %10, Darlık Barajı %45, Elmalı Barajı %20, Istrancalar Barajı %18, Kazandere Barajı %9, Ömerli Barajı %64, Pabuçdere Barajı %4, Sazlıdere Barajı %15, Terkos Barajı %17 doluluk oranına sahip.

İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı, İstanbul’da planlanan su kesintileri ve yol haritası hakkında bilgi verdi. Hancı, şu ifadeleri kullandı: “İstanbul’da su sıkıntısı, yağmurlar başlayana kadar su tasarrufu yapıldığı takdirde yaşanmayacaktır. Ekim ayı su yılının başlangıcıdır ve bu dönemde yağmur yağması beklenir. Şu anda barajlardaki doluluk oranı %30. Bu düşük bir seviye olsa da, su yönetimini en iyi şekilde gerçekleştirerek vatandaşlarımıza bu sıkıntıyı hissettirmemek için çalışıyoruz. Evlerimizde de su tasarrufuna önem vererek yaşamalıyız.”

Prof. Dr. Hancı, İstanbullulara şu çağrıda bulundu: Arabalarımızı ve halılarımızı yıkamamalıyız. Basınçlı bir sistemi tercih ederek daha az su kullanabiliriz, hatta bir kova ve bez yardımıyla arabalarımızı yıkayabiliriz. Banyo yerine duş almayı tercih etmeli ve süresini kısaltmalıyız. Musluk başlıklarına perlatör takarak su akışını azaltabiliriz. Meyve ve sebzeleri akan suyun altında yıkamamalıyız. Ellerimizi yıkarken ve dişlerimizi fırçalarken suyu kapatmalıyız. Bu önlemleri bireysel olarak alırsak, su tasarrufunda önemli kazanımlar elde edebiliriz.