İstanbul Cihangir’de Doğalgaz Patlaması ve Adalet Arayışı

Yarım kalan adalete 20 taksit

İstanbul Cihangir’de Doğalgaz Patlaması Sonucu Simitçi Hayatını Kaybetti

İstanbul Beyoğlu Cihangir’de, 12 Haziran 2016’da 5 katlı Safir Apartmanı’nın en üst katında meydana gelen doğalgaz patlamasında, binadan kopan molozların üzerine düşmesi sonucu simitçi Feridun Yükseltürk hayatını kaybetti. Klima aparatının müşteri sırası beklediği taksinin üstüne düşmesi sonucu, 3 çocuk babası şoför Veysi Bulut ise ağır yaralanarak yatağa bağımlı kaldı.

Mahkeme Kararları Değişti

Safir Apartmanı doğalgaz patlamasıyla ilgili olarak yapılan ilk yargılamada Polatser firmasının yetkilisi Murat Savaş Polat ile daire sahibi Pınar Arslantürk hakkında kusur bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildi. İGDAŞ teknisyenleri Yusuf Yurttaş ve Fatih Akdemir ise “taksirle bir insanın ölümüne, bir insanın da yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, yapılan itiraz sonucunda İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) tarafından karar bozuldu.

Yeniden Görülen Davada Karar Değişti

Yeniden görülen davada, İGDAŞ teknisyenleri Yusuf Yurttaş ve Fatih Akdemir’e 3’er yıl 4’er ay, Murat Savaş Polat ile Pınar Arslantürk’e ise 2.5’ar yıl hapis cezası verildi. Ancak yapılan ikinci itiraz sonucunda, İstanbul BAM 19’uncu Ceza Dairesi, hükümde değişiklik yaparak Pınar Arslantürk, Murat Savaş Polat, Yusuf Yurttaş ve Fatih Akdemir’e takdir indirimi uygulayarak 3 yıl 4’er ay hapis cezası ve adli para cezası verdi.

Yargıtay Kararı

Dosya Yargıtay’a gönderildiğinde, Pınar Arslantürk ile Murat Savaş Polat hakkındaki karar onandı. Ancak, Yusuf Yurttaş ve Fatih Akdemir hakkında ‘beraat verilmesi’ kararı çıktı. Dosya, 2 sanık yönünden yeniden incelenmek üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderildi.

AİHM’e Başvuru Yapılacak

Karara tepki gösteren Veysi Bulut’un kardeşi Mehmet Bulut, “Adalet istiyoruz, ağabeyim bu zulmü hak etmiyor” dedi. Avukat Hasan Pilavcı da, “İGDAŞ çalışanlarının suçsuz kabul edilmesi bizim için hayal kırıklığı. Adalet arayışımız sonuna kadar sürecek, AİHM’e kadar gitmeye hazırız” açıklamasında bulundu.