İstanbul Kilise Saldırısı: DEAŞ Militanları Hakkında İddianame Hazır

Kilise saldırısında 20 saniye detayı: Katliamı tutukluk önledi

İstanbul Sarıyer Santa Maria Kilisesi Saldırısı Hakkında İddianame Hazırlandı

İstanbul Sarıyer’de bulunan Santa Maria Kilisesi’ne yönelik gerçekleştirilen saldırıya ilişkin olarak hazırlanan 196 sayfalık iddianameye göre, DEAŞ militanları Tacikistan uyruklu David Tanduev (37) ve Rusya uyruklu Amirjon Kholikov (24) tarafından kilisede gerçekleştirilen olayla ilgili detaylar ortaya çıktı. İddianameye göre, teröristlerin kilisedeki saldırısı acımasız bir şekilde gerçekleşti.

İki terörist, Başakşehir’den Sarıyer’e gelerek kiliseyi gözlemledikten sonra kiliseye girdiler. Kilisenin iç kapısını açarak içeri giren teröristlerden David Tanduev, zihinsel engelli Tuncer Cihan’a yakın mesafeden ateş açtı. Cihan vurulduktan sonra silah tutukluk yapınca, terörist tabanca kabzasıyla vurmaya devam etti. Daha sonra kilisedeki diğer kişilere ateş etmeye devam eden teröristler, olay yerinden hızla kaçarak yakalanmalarını engellemeye çalıştılar. Olay esnasında kilisedeki diğer kişiler teröristlere “Yapmayın, çocuklar var” şeklinde tepki gösterdiler. Teröristlerin kaçış rotası, polis tarafından kamera kayıtları ve plaka takip sistemleri yardımıyla belirlendi ve teröristler yakalandı.

Olay sırasında Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Maciej Lesniak da kilisede bulunuyordu. İddianameye göre, Lesniak saldırı esnasında eşini ve çocuklarını korumak için müdahale etti ve saldırganların kaçmasının ardından kadınları ve çocukları kilisenin güvenli bir bölümüne aldı. Lesniak, yaşanan olayın ardından ailesinin psikolojisinin bozulduğunu ifade etti.

DEAŞ militanları David Tanduev ve Amirjon Kholikov hakkında “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme”, “DEAŞ silahlı terör örgütüne üye olma”, “tasarlayarak kasten öldürme”, “tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 15 yıldan başlayan çeşitli hapis cezaları isteniyor.