İstanbul Ortaköy’deki Oasis Gece Kulübü: Akıl Almaz Dolandırıcılık Hikayesi Oraya Adım Atmayın!

Gece kulübü oyununu savcılık bozdu

İstanbul Ortaköy’deki Oasis gece kulübü, internet sitelerinde “İstanbul’da asla gidilmemesi gereken yer” olarak anılan ve yüzlerce kişinin dolandırıldığı akıl almaz bir hikayenin merkezinde yer almaktadır. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma, turistlerin nasıl bir tuzağa düşürülerek dolandırıldığını gün yüzüne çıkardı.

Gece kulübü çalışanları, turistik mekanlarda yalnız gördükleri erkek turistlerle arkadaşlık kurarak onları gece kulübüne davet etmekteydi. Turistler kulübe geldiklerinde, kendilerini müşteriymiş gibi davranan kadınlar masalarına oturur ve ardı ardına içki servisi yapılırdı. Gecenin sonunda ise masaya fahiş bir hesap kesilerek, ödemeyi reddeden turistlere tehditler savrulurdu. Bu durum karşısında ödeme yapmak zorunda kalan turistler, polise başvursalar da maalesef sadece “görevi kötüye kullanma” veya “basit dolandırıcılık” suçlarından işlem görmekte ve gece kulübü çalışanları sürekli olarak serbest kalmaktaydı. Onlarca suç dosyası açılmış olmasına rağmen, her seferinde beraat etmeyi başarıyorlardı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gece kulübüne yönelik yapılan yüzlerce şikayet ve mağdurların başvuruları üzerine soruşturma başlattı. Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, gece kulübü hakkında 2021, 2022 ve 2023 yıllarında 80 ayrı dosyanın olduğunu tespit etti. Başsavcılık, gece kulübünün sahipleri ve çalışanlarının örgüt hiyerarşisi içinde suç işlediğini belirterek, tüm dosyaları birleştirme kararı aldı ve verilen takipsizlik kararlarını kaldırdı. Bu kapsamda, işletme sahibi, işletme müdürü ve aralarında kadınların da bulunduğu 30 çalışan hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Polis, 4 farklı ilde gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda 21 kişiyi gözaltına aldı.

Dolandırılan turistler ise yaşadıklarını internet sitelerinde şu şekilde anlattılar:

– Ondřej Plotycia: “Bu kulübe asla girmeyin! İçeceğime uyuşturucu katıp beni soydular. Bu kulüpte 3 bin 500 dolardan fazla dolandırıldım. Hayatımdaki en kötü deneyimlerden biriydi.”

– Andy U.: “İki Türk adamla bu kulüpte birkaç küçük şişe votka ve biraz şampanya içtik. Toplamda 2 bin 900 dolar çaldılar benden. Eğer bu adamlar da bu dolandırıcılığın içindeyse, bu oldukça ayrıntılı bir plan demek. İçecek ve nargile siparişi verdiler. Onlarla akşam yemeğinden çıktıktan sonra tanıştım ve taksiye binmek için yürürken sohbet etmeye başladık. Çok samimi ve içten görünüyorlardı, bu yüzden bana akşam yemeği yediğim yerin yakınında bir bira içmeye davet ettiler. Şüpheli bir durumla karşılaşmadım ve ilk barda saatlerce konuştuk. Oasis’ten ayrılırken, yönetici bana bu faturayı ödemek zorunda olduğumu söyledi yoksa gitmeme izin vermezlerdi. Kesinlikle uzak durun.”

– Leo B.: “Taksim’e yakın sokaklarda bir adamla konuştum ve bir şeyler içmeye davet edildim. Sonra beni buraya getirdi ve 750 Euro para aldı. Bir daha kesinlikle Türkiye’ye gelmem.”

– Jason Chong: “Buraya gitmeyin. Alt katta eskort kadınların olduğunu gördüğüm an hemen geri döndüm ve oradan ayrıldım. Çok şanslıyım ki kötü bir durumla karşılaşmadım.”

– Chaobin Shi: “Bu büyük bir sahtekârlıktı. 62.000 TL ödedim.”