İstanbul: Sıcak Hava Sağanak Yağışa Dönüşüyor!

Sıcak hava yerini sağanak, fırtına ve gök gürültüsüne bırakıyor! Sıcaklık kaç derece düşecek? Yağmur kaç gün sürecek?

İstanbul’da Sıcak Hava Yerini Sağanak Yağışa Bırakıyor

İstanbul’da mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak hava, sağanak yağışla yerini değiştirecek. Afet Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, megakent genelinde sağanak yağışın etkili olacağı belirtilirken Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ‘Türkiye için Uyarı Durumu’ haritasında Balıkesir, Çanakkale, İzmir ve Manisa için sarı kodlu uyarı yapıldı.

Yetkililer, sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgâr gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda vatandaşları uyardı.

Peki Yağmurun Nedeni Ne? Sıcaklık Kaç Derece Düşecek?

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, bugün yurdun bir bölümünde etkili olan alçak basınç sistemi hakkında şunları söyledi: “Bu sistemin rüzgârları kuzeyli olarak İstanbul’un üzerinde bulunuyor. Ayrıca bu sistemin bir kısmı Akdeniz’den yukarı doğru çıkıyor. Karayel ile güneyli rüzgârlar Marmara Bölgesi üzerinden buluşuyor.”

Dr. Özdemir, “Güneyden gelen sıcak hava kuzeyden gelen serin havayla birleştiği için bu durum gök gürültülü sağanak yağışı körüklüyor. Marmara ve Ege bölgeleri sağanak yağışa teslim olacak gibi görünüyor. Yağış uyarısı İstanbul için artabilir ancak metropol olması ve ısı adaları nedeniyle yağışlar yerel düzeyde kalabilir” şeklinde konuştu.

Dr. Özdemir, “Bu sağanak yağışlar sele ve doluya yol açabilir. Genel olarak yağmur bugün devam edecek. Yarın sabah Marmara’nın doğusunda kuvvetli yağışlar bekleniyor. Sıcaklıkta düşüş olacak ve gece saatlerinde 22 dereceye kadar gerileyebilir” dedi.

Fotoğraflar: iStock, DHA